image
Sursa foto: jurnal.md

FMI, îngrijorat din cauza unui proiect PSRM privind jaful bancar: „Ar putea complica angajamentul FMI cu RM”

Fondul Monetar Internațional este îngrijorat de faptul că propunerile recente de inversare a acțiunilor importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului financiar al Republicii Moldova. O spune Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Moldova, într-un răspuns pentru Jurnal.

Reprezentantul FMI în RM, Rodgers Chawani, a răspuns în felul următor la întrebarea Jurnal referitor la decizia comisiei parlamentare de profil de a susține proiectul propus de PSRM de anulare a legii din 2016, despre emisia valorilor mobiliare de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei pentru acoperirea găurii rezultate din furtul bancar:

„Echipa FMI este îngrijorată de faptul că propunerile recente de inversare a acțiunilor importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului financiar al Republicii Moldova. În acest context, am dori să reiterăm importanța păstrării rezultatelor obținute cu eforturi atât de mari, în ceea ce ține de consolidarea independenței BNM, protejarea politicilor promovate de această instituție și asigurarea solvabilității Băncii Naționale (gradului de capitalizare necesar).
Acestea sunt elemente esențiale pentru asigurarea eficacității BNM în ceea ce privește păstrarea stabilității macroeconomice și financiare. Acțiunile care subminează independența BNM sau inversează reformele susținute în cadrul programului anterior cu Fondul Monetar Internațional vor complica angajamentul FMI cu Republica Moldova.”

Asta după ce ieri Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat inițiativa PSRM care prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară era pusă pe umerii cetățenilor. Legea votată în 2016 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Inițiativa PSRM prevede ca Guvernul sa elaboreze măsuri pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Amintim că pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat a fost adoptat în august 2016, de către Guvernul Filip, prin asumare de răspundere. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Citeşte mai mult despre

FMI

Noutăţile partenerilor

comentarii: