image
Sursa foto: Bizgu.Eduard

Deputat: „Este imoral ca un scop nobil, creșterea salariilor la medici, să servească acestui guvern ca muniție electorală”

Este un gest incredibil și sfidător faptul că actualul premier Ion Chicu dorește să-și facă PR din pachetul propus la angajarea de răspundere pe care opoziția l-a cerut încă în aprilie 2020 guvernului, dar pentru care atunci nu s-au găsit bani, iar acum vor să-l utilizeze în scop electoral. Opinia aparține parlamentarului Igor Munteanu, vicepreședinte al Platformei DA.

Potrivit deputatului, Parlamentul a fost astăzi ținta unor noi atacuri din partea prim-ministrului Ion Chicu.

La prima oră a zilei, premierul a blamat deputații pentru că nu au participat la ședințele de joi și de vineri, la care acesta și-ar fi dorit să obțină girul asumării de răspundere, fără mari complicații, dar care a primit în schimb un duș rece, recomandarea fiindu-i de a prezenta legile conform procedurii obișnuite, cu discutarea lor în comisiile parlamentare.

În replică premierul a declarat patetic azi dimineață că ”acest Parlament s-a discreditat complet în fața societății și că urmează dizolvarea lui”, urmând a fi utilizate în acest scop ”orice căi legale posibile”.

„Tonul belicos al acestui prim-ministru surprinde în condițiile în care guvernul e responsabil în fața Parlamentului, potrivit Constituției RM, și nu în fața Președintelui RM. Nu putem închide ochii nici la faptul că și rapoartele prezentate matinal în fața șefului statului contravin prevederilor constituționale, creându-i Președintelui iluzia că este acționarul principal al puterii în stat, după exemplul lui Putin. De fapt, într-un regim parlamentar, legislativul este singura autoritate care cheamă guvernul la raport, în timp ce atribuțiile Președintelui sunt pur formale ori chiar ceremoniale”, menționează deputatul într-o analiză plasată pe pagina sa de facebook.

Ca rezultat, Igor Munteanu observă că lipsa de respect față de autoritatea legislativă supremă arată că acest guvern este consumat și urmează a fi demis de urgență. „Recursul la șantaj, prin asumarea de răspundere, nu-i poate servi drept pretext să plece onorabil, el trebuie demis pe baza unei Moțiuni de cenzură (art.106). Platforma DA nu va ceda acestui șantaj și va vota legile care servesc interesului public doar în procedura obișnuită”, a spus Munteanu.

Deputatul a mai adăugat că angajarea răspunderii executivului pentru o lege este o practică in extremis, iar aplicarea acestui drept poate genera efecte vicioase, conducând la excluderea Parlamentului din procesul de adoptare a legilor supuse competențele sale exclusive.

„Mi se pare incredibil de sfidător că actualul prim-ministru Ion Chicu dorește să-și facă PR din pachetul propus la angajarea de răspundere pe care opoziția l-a cerut în aprilie 2020 guvernului, dar pentru care atunci nu s-au găsit bani, nu a fost prioritar, venindu-se cu soluții de creștere a salariilor în scop electoral. Este imoral ca un scop nobil, creșterea salariilor la medici, să servească acestui guvern ca muniție electorală. Sunt consternat să observ că acest guvern, care nu a învățat lecția declarării neconstituționale a proiectului de rectificare a bugetului din aprile 2020, insistă pe includerea în asumarea sa a unor cheltuieli care nu ar trebui să fie admise. Mă refer la achitarea din bugetul rectificat a sumei de 72 mln lei pentru proiectul Arena, dar și creșterea salariilor în alte sectoare administrative (MAI și personalul parlamentar), care nu sunt o prioritate majoră în condițiile pandemiei, întărind senzația că actualul guvern se teme de furia oamenilor simpli, sărăciți de acest guvern incapabil” a mai spus Igor Munteanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: