image
Sursa foto: jurnal.md

Transportatorii auto amenință cu grevă generală în cazul în care nu va fi modificată politica bugetar-fiscală

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto solicită modificarea de urgență a politicii bugetar-fiscale, prin introducerea unor instrumente de stimulare financiar-fiscală pentru ramura transporturilor rutiere de pasageri.

Asociația a expediat o adresare către conducerea de vârf a țării, dar și către comisiile și fracțiunile parlamentare. Suplimentar, transportatorii solicită adoptarea unor măsuri de ordin administrativ îndreptate spre rezilierea contractului de parteneriat public-privat al patrimoniului gărilor de stat și „stoparea abuzurilor organelor fiscale și de ocrotire a normelor de drept prin care se protejează businessul legat de concesionarea gărilor”. Conform deciziei Consiliului APOTA din 3 decembrie, ignorarea acestor cerințe va provoca greva generală a transportatorilor.

În adresare se menționează că operatorii de transport de persoane s-au pomenit într-o situație gravă din cauza problemelor cronice ignorate de autorități pe parcursul anilor. Consecințele acestora au fost amplificate de pandemia COVID-19. Asociația mai precizează că ramura transporturilor continuă să fie administrată în mod artificial, în lipsa unui organ central specializat pentru domeniul transporturilor și infrastructurii.

„Recent, după înregistrarea în Parlament a proiectelor de legi privind modificarea unor acte legislative (politica bugetar-fiscală) și privind bugetul de stat pentru anul 2021, înțelegem că ramura transporturilor va continua să decadă, inclusiv închiderea unor rute și lipsirea unor localități de transport public, din cauză ignorării problemelor existente de către organele competente. Sperăm că aceste proiecte nu vor fi susținute în redacția în care au fost prezentate”, se menționează în declarație.

Asociația solicită restabilirea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, deblocarea procesului de reutilare a unităților de transport, precum și introducerea cotei zero TVA la transportul rutier de persoane în trafic național.

O altă solicitare ține de instituirea moratoriului pentru efectuarea controalelor planificate de către Serviciul Fiscal de Stat și Agenția Națională Transport Auto pe întreaga perioada a anului 2021, instituirea moratoriului pentru efectuarea controalelor inopinate de către SFS și ANTA până pe 31 iunie 2021. Se solicită scutirea de plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru anul 2020 și 2021, precum și compensarea a 50% din costul accizelor la combustibilul consumat pentru prestarea serviciilor de transport rutier de persoane. Transportatorii mai cer reducerea cu 50% a mărimii taxelor rutiere pentru autobuz,e pentru anul 2021, dar și achitarea din contul bugetului de stat a datoriilor ÎS „Gările și Stațiile Auto”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: