image
Sursa foto: foto simbol

VIDEO: Proprietarii de localuri spun că din cauza noilor restricții impuse de CNESP, afacerile li se prăbușesc

Cea din urmă decizie a autorităților, care impune noi restricții, ridică valul de nemulțumire în societate. Printre cei revoltați sunt și proprietarii de localuri. Antreprenorii spun că din cauza reducerii, de la 50 la 20, a numărului de persoane admise la evenimente, afacerile intră în zona de risc. Cei vizați sunt convinși că dacă statul nu va întreprinde nimic, industria ospitalității va da faliment.

Nadejda Herța are un restaurant în Chișinău. De când a început pandemia, își gestionează cu greu afacerea. Cu noile restricții, femeia a fost nevoită să renunțe la mai multe evenimente, din simplul motiv că fiecare petrecere era programată pentru un număr mai mare de 20 de persoane.

Lumea se îmbolnăvește oriunde. De ce nu se caută focarele în altă parte, dar se găsesc în niște restaurante, care le permite suprafața. Plus la asta măsuram temperatura, avem dezinfectant, cu câte patru persoane la masă, cu doi metri distanță. Acum, cu 20 de persoane nu cred că cineva poate să reziste. Vă imaginați ca eu să încălzesc bucătăria de 1400 de metri pătrați, să chem la lucru 15 persoane indiferent că sunt 20 de persoane sau sunt 50 de persoane", spune Nadejda Herța.

Greul abia urmează pentru proprietarii de localuri, spune femeia de afaceri.

„Imaginați-vă pe cei care și-au programat evenimentele pentru luna mai. Eu vă asigur că noi i-am pierdut pe toți, pentru că nu se cunoaște dacă starea nu va fi prelungită pe 15 aprilie. Chiar dacă nu va fi, în două săptămâni nu reușești să pregătești o sărbătoare cât de cât. Dacă nu se hotărăște ceva luna asta, noi pierdem lucru și pe luna iunie, iulie, pentru că lumea este și dezamăgită. Mi-am vândut toate rezervele care au mai fost pentru a achita datoriile. Ce voi face mai departe, nu pot să vă spun."

Marea nemulțumire este că autoritățile elaborează doar restricții, nu și soluții, afirmă proprietara restaurantului.

„Vreau să zic că eu sunt gata să fac câte un pașaport sanitar la fiecare sală cu 30% din capacitatea ei. S-a spus că la concerte se poate 50% din capacitatea sălii, dar nu mai mult de 250. Oameni buni, dați-ne și nouă voia să răsuflăm. Da, eu înțeleg că boala este strașnică, dar viața continuă. Nu știu dacă este cea mai bună alegere acum. Eu nu vreau să merg să deservesc prin subsoluri sau la cineva acasă, dar lumea vrea sărbători mai mari sau mai mici."

În aceste condiții, falimentarea multor localuri este inevitabilă, consideră un alt om de afaceri, Dumitru Cebotarescu.

„Asta ar fi sfârșitul, pentru că este imposibil de lucrat când ai încasări mai mici, cu 40 - 50%, iar ajutor din partea statului - zero. „Bani nu-s, dar să rezistați cumva”.Eu cred că urmează bucuria pentru bugetari și autorități, care primesc salarii din impozitele noastre și nu se gândesc că va veni și rândul lor, că nu vor avea de unde da bani."

Luni, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis reducerea numărului admis de persoane la evenimentele festive, de la 50 la cel mult 20 de oameni. În același timp, rămân în continuare închise cluburile de noapte și discotecile. Restricțiile sunt în vigoare până la 15 aprilie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: