image
Sursa foto: jurnal.md

Fracțiunile parlamentare, așteptate astăzi la Președinție; „Prețul de păstrare al acestui Parlament e insuportabil”

Fracțiunile și grupurile parlamentare sunt așteptate, astăzi, la Președinție la o nouă rundă de consultări lansate de președintele Maia Sandu. Șefa statului a chemat deputații la discuții, după ce anterior a declarat că, până pe 23 martie, nu va mai propune vreun candidat pentru funcția de premier.

Deputați din Platforma DA și Pro Moldova au declarat, aseară, în studioul Jurnal TV că vor insista în continuare pe învestirea unui Guvern anticriză.

„Aceste discuții au fost așteptate demult. Parlamentul acesta într-adevăr este compromis. Se produc lucruri strigătoare la cer. Au votat judecătorii la CSJ la o bucată de noapte. Să vedem ce o să decidă doamna președinte. Platforma DA este gata să lucreze cu alte forțe pro-europene sănătoase pentru a crea un Guvern”, a spus deputatul PPDA Chiril Moțpan.

„Pot fi mai mulți candidați și aici doamna președinte are mai mult spațiu de manevră. Aici poate influența care va fi viitorul Guvern, aici se va afla în spațiul cosntituțional. Poate fi și Andrei Năstase și alte persoane din blocul de dreapta sau din afara politicului. Noi vom susține oricare candidat care corespune criteriilor de profesionalism și integritate. Dacă doamna președinte să dă de-o parte de orice scenariu, nu ne rămâne decât să votăm orice proiect propus, indiferent cu cine votăm. Sunt convins că se poate crea o altă listă cu alte semnături”, a menționat Vladimir Cebotari de la Pro Moldova.

Și Partidul Democrat a anunțat anterior că pledează pentru votarea unui guvern funcţional, cu mandat clar, limitat.

De cealaltă parte, PAS insistă că alegerile anticipate sunt unica soluție.

„Se întâmplă un lucru amuzant când cineva spune că e nevoie de un Guvern de profesioniști, parcă facem un Guvern în altă țară. Dacă cineva ne-ar calcula care e efectul economic al acestui Parlament care protejează schemele de corupție rămase e pe timpul lui Plahotniuc. Ce poate să facă un Guvern, avânt în spate un asemenea Parlament care e cel mai mare pericol. Prețul de păstrare al acestui Parlament este insuportabil pentru cetățeni”, a menționat deputatul PAS Oazu Nantoi.

Președintele Maia Sandu a refuzat să înainteze un candidat la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară PSRM-Șor.

Ulterior, șeful PSRM a amenințat-o pe Maia Sandu că funcția de președinte ar putea redeveni „de decor”, așa cum a fost până în 2016, dacă nu va accepta să desemneze un candidat pentru funcția de premier propus de majoritatea PSRM-Șor.

În replică, președintele Maia Sandu a spus că va aștepta data de 23 martie, atunci când potrivit hotărârilor anterioare ale Curții Constituționale, s-ar întruni circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: