image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu refuză să înainteze candidatul PSRM-Șor: „La anticipate sau la referendum oamenii, vor decide viitorul țării”

Președintele Maia Sandu refuză să înainteze un candidat la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară formată între PSRM și platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Partidului Șor. „La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul țării”, a declarat Maia Sandu, cu puțin timp în urmă, în cadrul unui briefing.

„Într-o situație de normalitate poate ar fi de înțeles. Doar că noi nu suntem, nu avem o situație de normalitate. Seamănă foarte mult cu situația de la sfârșitul lui 2015, atunci când oligarhul Plahotniuc, cumpărând mai mult de o treime din deputați, și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar. După ce președintele Timofti a fost impus să numească candidatul acelei majorități, Plahotniuc și-a numit propriul premier, apoi a capturat țara. (...) Au fost necesari ani de luptă ca să decapităm acel regim autoritar. Deoligarhizarea însă nu a fost posibilă pentru că în parlamentul actual nu au ajuns suficienți deputați care să vrea să curețe statul de influențele oligarhice. În continuare oamemnii trăiesc sub blestemul unui Parlament care a ajuns o piață politică, în care se vând deputați, se cumpără, se sechestrează deputați”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a acuzat deputații PSRM și cei din Partidul Șor că anume ei sunt cei care au aprobat un buget pentru 2021 cu un deficit de miliarde, fără măsuri sociale anti-Covid sau de susținere a mediului economic.

„Cum să cred că această majoritate le vrea bine oamenilor și va susține un Guvern pentru oameni. Așa-zisa majoritate nu are nimic în comun cu binele oamenilor. În acest Parlament nu există 51 de deputați care să să susțină lupta anticorupție. Nu poți construi o casă puternică pe o fundație putredă. Orice Guvern care va deranja schemele de corupție ale alianței Dodon-Șor-Plahotniuc va fi demis”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele i-a îndemnat pe „deputații care nu sunt prinși în mrejele clanurilor mafiote” să dea dovadă de curaj de a merge în alegeri anticipate și să-și asume „că nimic bun nu mai poate ieși din actualul Parlament”.

„N-o să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcției, nu voi fi un președinte comod pentru cei certați cu legea și interesul public”, a mai spus Maia Sandu.

Amintim că judecătorii Curții Constituționale a anulat astăzi decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier. Totodată, Curtea a dictat că, pentru a fi respectat articolul 98 alineat 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

După decizia Curții, liderul PSRM, Igor Dodon, i-a cerut președintelui să înainteze un candidat la funcția de premier și a anunțat că, în caz contrar, socialiștii vor ieși la „acțiuni ample de protest”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: