image
Sursa foto: jurnal.md

UE a alocat Republicii Moldova 75 de milioane de euro pentru a sprijini reziliența societății și a statului

UE a efectuat plata unui grant de sprijin bugetar de 75 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Acest pachet de asistență va sprijini statul nostru în depășirea multiplelor repercusiuni din sectorul energetic ale agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. În particular, grantul va contribui la atenuarea consecințelor socio-economice ale prețurilor ridicate la energie asupra celor mai vulnerabili cetățeni și va atenua presiunea economică asociată cu găzduirea și susținerea refugiaților.

Totodată, grantul va contribui la consolidarea redresării socio-economice de termen lung, a securității energetice și a tranziției energetice a Republicii Moldova.

Acesta este cel de-al doilea sprijin bugetar oferit de UE în ultimele 8 luni pentru a răspunde la creșterea costurilor energetice, precum și la consecințele drastice ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Împreună cu primul pachet de asistență în valoare de 60 de milioane de euro adoptat în decembrie 2021, acesta atinge suma totală de 135 de milioane de euro pentru sprijinul bugetar acordat Moldovei de către Uniunea Europeană în sectorul energetic.

Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a anunțat acest pachet de asistență la Conferința ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova care a avut loc pe data de 15 iulie la București:

„„UE este alături de Republica Moldova în aceste vremuri dificile. Continuăm să acordăm sprijin pentru a ajuta țara să facă față consecințelor drastice ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, în special în domeniul securității energetice. Solidaritatea europeană cu Republica Moldova este neclintită.”

Plata efectuată ieri are loc în urma recentei plăți de 50 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară acordată Republicii Moldova, din care 35 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen lung în condiții preferențiale și 15 milioane de euro - sub formă de granturi. Aceasta este prima plată efectuată în cadrul noii asistențe macrofinanciare pentru Moldova în valoare de 150 de milioane de euro, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și este disponibilă pentru doi ani și jumătate.

Începând cu 24 februarie 2022, agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a avut consecințe devastatoare, în special pentru poporul ucrainean. Întrucât peste 4 milioane de refugiați au fugit din calea războiului, situația creată a reprezentat și o provocare evidentă pentru țările vecine. De la începutul agresiunii, Moldova a primit un număr mare de refugiați, care au fugit de bombele rusești. Având în prezent circa 80 000 de refugiați din Ucraina, Moldova este țara cu cei mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor, fiind, în același timp, nevoită să gestioneze un număr de două ori mai mare de refugiați, care tranzitează teritoriul său.

Platforma de Sprijin pentru Moldova este un instrument interguvernamental destinat să ajute statul nostru să depășească provocările considerabile, care provin din invazia în curs de desfășurare a Rusiei asupra țării vecine, Ucraina. Platforma a fost lansată la Berlin la 5 aprilie 2022. O conferință de monitorizare privind oferirea de sprijin suplimentar pentru Moldova a fost organizată la București pe 15 iulie. Până în prezent, donatorii internaționali și bilaterali s-au angajat să ofere Moldovei aproximativ 1,3 miliarde de euro de asistență suplimentară în cadrul a cinci domenii prioritare – asistență umanitară, gestionarea frontierelor, redresare economică și reziliență, justiție, energie. O a șasea prioritate, axată pe reforma administrației publice și gestionarea finanțelor publice, a fost adăugată cu ocazia celei de-a doua întruniri a Platformei de la București.

Noutăţile partenerilor

comentarii: