image
Sursa foto: autoblog.md

Experți: 2020 - cel mai profitabil an din istorie pentru petroliști; Prețurile actuale la carburanți - exagerate

Anul 2020 este cel mai profitabil din istorie pentru petroliștii din Republica Moldova, iar actualele prețuri la benzină și motorină sunt exagerate, susțin experții economici Veaceslav Ioniță și Sergiu Tofilat, prezenți miercuri în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, petroliștii moldoveni au profitat din plin de cea mai mare prăbușire a prețului petrolului din istorie, din primăvara acestui an. Atunci, susține el, petroliștii nu au redus prețurile la carburanți la nivelul care-l dicta piața, având profituri uriașe.

„În luna aprilie pur și simplu au jupuit cetățenii. Atunci câștigau câte 4,7 lei/litru. În acest an au avut încasări mult mai mari decât ar fi trebuit”, a declarat Ioniță.

În cadrul emisiunii a fost prezentat și un grafic care demonstrează cât de mari au fost profiturile petroliștilor în acest an, în timp ce alte sectoare ale economiei suferă sau sunt chiar aproape de faliment.

grgr

Potrivit lui Sergiu Tofilat, consilier al președintelui ales Maia Sandu pentru probleme energetice, această atitudine a petroliștilor este una veche și este cauzată de lipsa de intervenție din partea autorităților, în special a Consiliului Concurenței.

Despre cât de profitabil este businnessul cu carburanți în Republica Moldova o arată și următoarele statistici:

Astfel, în Moldova anul trecut, potrivit datelor ANRE, erau în jur de 665 de stații PECO la o populație de sub 3 milioane de locuitori.

În România, țară în care populația este de peste 7 ori mai mare, cu 20 de milioane de locuitori, numărul de stații PECO este de 2100, sau de 3 ori mai multe decât în Moldova.

Mai mult, România avea anul trecut 5,7 milioane de automobile, iar fiecărei stații PECO îi revin, în medie, 2714 automobile. În Moldova sunt înregistrate 950 de mii de automobile, ceea ce înseamnă 1420 de automobile la fiecare stație PECO. În Germania e o stație PECO la 3300 de automobile, iar în Marea Britanie – una la 4260.

Totodată, potrivit ultimelor statistici ANRE, în Republica Moldova se vând anual în jur de 809 mii tone de carburanți, raportat la numărul de benzinării asta reprezentând aproximativ 1,2 milioane tone anual pe stație.

În același timp, în România, o stație PECO vinde cel puțin 2,8 milioane tone de carburant pe an.

Noutăţile partenerilor

comentarii: