image
Sursa foto: moldovafruct.md

Parlamentul European prelungește liberalizarea comerțului cu Republica Moldova

Parlamentul European a aprobat miercuri, 13 martie, decizia de a prelungi cu un an măsura de liberalizare a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan pe o rețea de socializare.

Astfel, exporturile a șapte produse agricole din Moldova – roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri – vor continua să fie complet liberalizate.

„Noi, Parlamentul European, dovedim că suntem din nou uniți în a aproba rapid toate formele de sprijin pentru Republica Moldova. Votul de miercuri vine la doar câteva săptămâni de la publicarea propunerii legislative de către Comisia Europeană. Ne-am asigurat, în felul acesta, că măsura intră în vigoare la timp, înainte de a expira actuala decizie de liberalizare, pe 24 iulie 2024. Am luat prima decizie de liberalizare a comerțului cu Moldova acum doi ani cu obiectivul de a accelera integrarea europeană a țării și a reduce din efectele pe care războiul declanșat de Rusia în Ucraina îl are asupra producătorilor și exportatorilor din Moldova. Vedem că Republica Moldova se integrează din ce în ce mai mult în Uniunea Europeană și ne pregătim de începerea negocierilor de aderare”, a scris Mureșan pe Facebook.

Totodată, eurodeputatul a subliniat că mai multe produse din Republica Moldova, în special fructele și legumele, sunt apreciate pe piețele din întreaga Uniune Europeană, iar decizia de prelungire a liberalizării este benefică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru piața europeană.

Urmează votul Consiliului European, iar ulterior decizia va intra în vigoare pe 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.

În 2023, peste 65% din exporturile noastre au fost către Uniunea Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: