image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Un protest de solidaritate cu poporul din Belarus a avut loc astăzi în fața Ambasadei Republicii Belarus de la Chișinău

Un protest de solidaritate cu poporul din Belarus a avut loc astăzi în fața ambasadei acestei țări cu sediul în Chișinău. Participanții la manifestație, membri ai organizațiilor pentru drepturile omului, dar și din societatea civilă, au încercat să transmită o declarație oficialilor ambasadei, dar nu au reușit. Nimeni nu a ieșit la sunetele insistente la poarta ambasadei, ca să ridice acest mesaj, deși prin geamuri au putut fi observate câteva telefoane mobile care înregistrau pe furiș evenimentul.

Prin această declarație, Platformei Naționale a Forumului Societățeii Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu Platforma Națională din Belarus, privind alegerile prezidențiale din 9 august 2020 și situația politică din această țară.

„Platforma Națională împărtășește preocupările exprimate de Uniunea Europeană, Departamentul de Stat al SUA, OSCE/ODIHR, Comisia de la Veneția și un șir de state. Suntem profund îngrijorați de multiplele incidente de folosire excesivă a forței și violenței de către forțele de ordine împotriva protestatarilor din Belarus, inclusiv asupra femeilor și a minorilor și condamnăm represiunile și detenția arbitrară a opoziției politice și a protestatarilor pașnici. Îndemnăm Guvernul Belarus să oprească toate actele de violență și persecutarea protestatarilor, să respecte drepturile cetățenilor la întrunirile pașnice, libertatea de exprimare și libertatea presei și să elibereze toate persoanele reținute pe nedrept și toți prizonierii politici. Totodată, am dori să reamintim autorităților din Belarus obligațiile lor internaționale în cadrul principalelor tratate privind drepturile omului, precum Convenția ONU împotriva Torturii, Pactul Internațional pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale și Convenția ONU privind Drepturile Copiilor.”

Prin această declarație, organizațiile semnatare condamnă și mesajul președintelui Igor Dodon, adresat în numele cetățenilor R. Moldova, din 10 august 2020, prin care l-a felicitat pe Aleksandr Lucashenko cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale:

„Considerăm că acest mesaj nu reprezintă nici majoritatea poporului, nici semnatarii acestei declarații. Poporul R. Moldova, în solidaritate cu belarușii, susțin cele mai înalte standarde și corectitudine în procesul electoral și dreptul la protest pașnic. Mai mult, conform Centrului Independent de Jurnalism din Moldova, mass-media afiliată Partidului Socilist, a cărui președinte a fost Igor Dodon, nu a reflectat corect acțiunile de violență și intervențiile disproporționate ale unităților de forță și ale poliției împotriva protestatarilor din Belarus”, scrie în declarație.

Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: