image
Sursa foto: jurnaltv.md

Tragedii și neutralitate // Post Scriptum

„Tragedie la Etulia! O dronă care transporta peste 50 de kg de explozibil a căzut peste școala din localitate. Explozia s-a soldat cu zeci de victime. În marea lor parte copii”. Din fericire, știrile de la sfârșitul săptămânii trecute nu au început cu un astfel de subiect tragic. Dar asta, doar datorită faptului că o dronă iraniană, trimisă de ruși să mai ucidă niște ucraineni, nu a mai zburat încă 500 de metri și a căzut pe un câmp din preajma localității Etulia. Doar de 500 de metri de zbor mai avea nevoie pentru a provoca o tragedie într-un sat moldovenesc. Să cadă peste casele unor oameni, peste școala sau grădinița din localitate.

Doar norocul a făcut ca astăzi, la Etulia, să nu avem zeci de morți și răniți din cauza dronei ucigașe. Doar norocul!

Cea care a condus timp de mai bine de 8 ani destinele găgăuzilor, inclusiv a celor din Etulia, a ieșit într-o conferință de presă, anunțând că are de făcut o „adresare către cetățenii Republicii Moldova”. Când am văzut anunțul, mai ales că el a fost făcut după descoperirea dronei, mi-am zis că, în condițiile în care rușii au fost foarte aproape să provoace o tragedie într-un sat din Găgăuzia, Irina Vlah, că despre ea este vorba, se va referi anume la acest subiect. Că va ieși în adresarea sa și va condamna ferm crimele comise de ruși. Că le va cere criminalilor de la Kremlin să înceteze bombardarea Ucrainei măcar în zonele din vecinătatea satelor din Găgăuzia, pentru că acestea sunt în pericol. Și bombardamentele ar putea să omoare și găgăuzi, cetățeni ai Republicii Moldova. Că găgăuzi din Ucraina a ucis deja extrem de mulți.

Dar de unde? Nici măcar în astfel de perioade, când doar norocul a făcut să nu avem zeci de morți la Etulia, Vlah nu a renunțat la statutul său de cap vorbitor al Kremlinului în Moldova. Știți despre ce a vorbit Vlah în adresarea sa? Despre neutralitate permanentă, fraților. Capul vorbitor al propagandei ruse cere ca la referendumul preconizat în toamna acestui an, privind aderarea la Uniunea Europeană, să mai fie introdusă o întrebare, cea privind neutralitatea țării. Și s-a plâns Vlah că, vezi Doamne, nimeni n-o ascultă și nu dă curs inițiativei sale.

De incidentul de la Etulia, nici vorbă. Și tind să cred că chiar dacă se producea o tragedie în acel sat, Vlah ar fi avut aceeași atitudine, de cutie de rezonanță a Kremlinului.

Din păcate, nu a întrebat-o nimeni pe Vlah cu ce i-a ajutat neutralitatea pe cei de la Etulia, împotriva dronei lui Putin. Nimeni nu a întrebat-o nici dacă Vlah ar fi cerut neutralitatea și dacă acea dronă mai zbura încă 500 de metri și cădea peste școala din localitate, omorând zeci de copii. Cu ce, doamnă Vlah, i-ar fi ajutat neutralitatea pe acei copii atunci?

Cu ce i-a ajutat neutralitatea pe zecile de mii de ucraineni uciși de Putin în războiul său de invazie? Cu absolut nimic, așa cum nu ne ajută nici măcar pe noi. Și astăzi, suntem în continuare liberi într-o oarecare măsură, doar datorită Ucrainei și nicidecum a neutralității. Ba din contra, neutralitatea invocată de capetele vorbitoare ale lui Putin de la Chișinău este, în prezent, principalul obstacol în dezvoltarea și prosperarea acestui stat. Lipsa securității, provocată de așa-zisa neutralitate, alungă investitorii din țara noastră, ne face vulnerabili, corupți și lipsiți de predictibilitate.

În fond, propunerea lui Vlah nu e nimic altceva decât solicitarea Moscovei. Care după ce a prostit moldovenii timp de 30 de ani, prin propagandă mizerabilă, vrea acum să le mai bage o strâmbă, o capcancă, la referendumul din toamnă.

Cu rușii, cu acei barbari criminali, este însă totul clar. Dar când o văd pe această Vlah, care se prezintă și ea adeptă a valorilor europene, cum ignoră cu desăvârșire chiar și soarta găgăuzilor, pe care i-a condus și susține că-I reprezintă, mă conving încă o dată de cât de mici și mizerabili pot fi oamenii lui Putin de aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: