image
Sursa foto: Profimedia

Scene dramatice: Protestatari sub jeturi de apă și călcați de cai, după ce s-au încăierat cu poliția

Au fost violențe ieșite din comun, duminică, la Amsterdam, principalul oraș al Olandei, unde 2.000 de oameni au protestat față de restricțiile impuse din cauza pandemiei și față de guvernul demisionar. Fără să poarte măști de protecție și fără să păstreze distanțarea fizică, protestatarii au organizat marșul respectiv, deși nu primiseră autorizație.

Cu peste 5.500 de infectări zilnice, Olanda continuă să sufere din cauza pandemiei. Numărul total al îmbolnăvirilor se apropie rapid de un milion, iar cel al deceselor a depășit 13.000.

Spiritele s-au încins la sosirea polițiștilor, care au fost atacați cu pietre de manifestanți, așa că forțele de ordine au ripostat cu tunuri cu apă, deși termperatura era sub 10 grade.

AmsterdamAmsterdam

AmsterdamAmsterdam

A fost trimisă și poliția călare, iar fotoreporterii prezenți la fața locului au surprins imagini dure, cu oameni călcați de cai.

AmsterdamAmsterdam

Forțele de ordine au reușit să-i împrăștie destul de repede pe manifestanți, din rândurile cărora au arestat peste 100 de persoane. Au rămas în urmă străzi pline de apă și noroi.

AmsterdamAmsterdam

Manifestanţii s-au adunat după-amiază la Museumplein, în centrul capitalei olandeze, răspunzând unui apel lansat pe reţele sociale: „Nu mai votaţi niciodată pentru cabinetul Rutte!”.

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat vineri demisia guvernului, după ce mii de părinţi au fost acuzaţi în mod greşit de fraude legate de ajutoare financiare primite în perioada 2013-2019. El a informat că va gestiona problemele curente ale ţării până la legislativele de la 17 martie, pentru a evita perturbarea gestionării pandemiei.

AmsterdamAmsterdam

AmsterdamAmsterdam

comentarii: