image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu: „În loc să se dea în spectacol, Guvernul trebuie să meargă de urgență în Parlament cu rectificarea bugetului”

„În loc să se dea în spectacol, guvernul trebuie să meargă în parlament cu propunerea de rectificare a bugetului și să achiziționeze urgent echipamentele necesare pentru sporirea capacității de gestionare a cazurilor grave și să solicite rapid asistență din partea partenerilor de dezvoltare”.

Lidera PAS, Maia Sandu, împreună cu deputata Galina Sajin, care a stat 14 zile în carantină după ce a revenit din Italia, țară afectată de noul tip de coronavirus, cheamă populația Republicii Moldova la solidaritate.

„Dragi cetățeni, mă adresez oamenilor care nu au încredre în autorități, dar care au încredere în noi. Nu trebuie să facem panică, dar trebuie să înțelegem că riscurile coronavirusului sunt într-adevăr mari. Acest virus poate fi fatal pentru oamenii cu diverse maladii și pentru oamenii în etate. Acest virus este periculos pentru părinții și bunicii noștri. Știu că mulți dintre dvs nu aveți încredere în stat, mai ales după ce am văzut cu câtă neglijență au tratat guvernanții cazul femeii revenite din Italia. În pofida acestei neîncrederi, toți cei care au călătorit în țări afectate de acest virus, trebuie să informeze medicul de familie sau să sune la 112 și să se autoizoleze pentru 14 zile așa cum a făcut colega noastră, Galina Sajin, când a revenit din Italia. Fiecare dintre noi trebuie să se protejeze, respectând cu strictețe, regulile de igienă personală, spălatul și dezinfectatul frecvent al mâinilor, evitând contactul cu persoanele care au simptome de gripă, evitând locurile aglomerate. De asemenea, este foarte important să fim solidari și să ne susținem reciproc în aceste momente dificile”, a menționat Maia Sandu.

Lidera PAS susține că trebuie evitate fakenews-urile și campaniile de dezinformare care circulă în mediul online, la fel și mesajele de ură la adresa celor contaminați.

Viața medicilor și a angajaților medicali trebuie să fie o prioritate pentru Guvern în aceste zile

Maia Sandu s-a adresat în special personalului medical și celor care muncesc în acest domeniu să respecte cu atenție procedurile de siguranță în cazul chemărilor și lucrului cu oamenii cu simptome de infecții respiratorii.

„În cazul în care instituția dvs nu este dotată corespunzător cu echipamente de protecție, vă rugăm să ne comunicați acest lucru. Viața medicilor și a angajaților medicali trebuie să fie o prioritate pentru Guvern în aceste zile. Declarațiile autorităților sunt neconvingătoare, numărul de paturi echipate pentru terapie intensivă este mic pentru situația contaminării unui număr mare de oameni, nu este clar dacă avem medicamente, nu este clar dacă medicii sunt dotați corespunzător pentru a nu le pune viața în pericol. În loc să se dea în spectacol, guvernul trebuie să meargă în parlament cu propunerea de rectificare a bugetului și să achiziționeze urgent echipamentele necesare pentru sporirea capacității de gestionare a cazurilor grave și să solicite rapid asistență din partea partenerilor de dezvoltare”, a punctat Sandu.

Galina Sajin: „Învinuirea de responsabilitate totală nu a fost aruncată doar unei singure persoane, a fost aruncată asupra a sute de mii de moldoveni care contribuie la existența acestui stat cu remitențele lor”

Deputata PAS Galina Sajin susține că această criză a scos în evidență o problemă cronică și anume problema oamenilor care au mers la muncă în baza pașapoartelor biometrice. Moldovenii care muncesc în Italia, țară care la acest moment este cea mai afectată de noul virus Covid-19, se întorc acasă din motiv că le-a expirat termenul de ședere, astfel răspândind infecția.

„Oamenii au mers acolo din necesitate și tot din necesitate încalcă regimul de ședere ale unor țări din Europa. Nu au făcut-o din setea de aventură. Învinuirea de iresponsabilitate totală nu a fost aruncată doar unei singure persoane, a fost aruncată asupra a sute de mii de moldoveni care contribuie la existența acestui stat cu remitențele lor. Îmbolnăvindu-se de oricare altă boală infecțioasă sau nu, ei aleg să se întoarcă acasă și nu trebuie condamnați pentru aceasta. Chiar și cei care au muncit legal, pierzând un loc de muncă, nu au posibilitatea să se rețină mult acea țară, fără un alt loc de muncă, fără un loc de trai, căci șederea costă foarte mult, este un drept al lor să revină acasă. Mă adresez conaționalilor mei cu care am împărtășit mulți ani experiența muncii ilegale, adresați-vă în structurile medicale a sistemului de sănătate italian, nu veți fi sancționați pentru depășirea termenului de ședere, nu vă fie frică de consecințe. Sistemul sanitar din Italia este gratuit pentru situații de îngrijiri urgente, adresați-vă la Crucea Roșie, Medici fără frontieră, vă asigur că veți primi îngrijiri și atenția cuvenită”, susține Sajin.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: