image
Sursa foto: NATO

NATO achiziționează 200 de mii de obuze de artilerie, de 1,2 miliarde de dolari; O parte a muniției va fi furnizată Ucrainei

NATO a emis un comunicat de presă prin care anunță că marți, secretarul general Jens Stoltenberg și directorul Agenției de Sprijin și Achiziții NATO (NSPA) Stacy Cummings au încheiat contractele pentru achiziționarea a aproximativ 220 de mii de obuze de artilerie de 155 de milimetri, în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

“Acest lucru demonstrează că structurile NATO pentru achiziții comune au rezultate. Războiul Rusiei în Ucraina a devenit și o luptă pentru muniție, așa că este important ca Aliații să își reînnoiască propriile stocuri, deoarece continuăm să sprijinim Ucraina“, a transmis Stoltenberg.

Reuters relatează că primele livrări sunt așteptate abia la sfârșitul anului 2025. Muniția va fi furnizată de producătorul francez de arme Nexter și de compania germană Junghans, a declarat o sursă din industrie pentru agenția de presă, scrie Biziday.

Potrivit NATO, de când aliații au convenit asupra Planului de acțiune pentru producția de apărare în iulie 2023, NSPA a încheiat contracte pentru muniții în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Achizițiile recente includ un contract de 5,5 miliarde de dolari pentru o mie de rachete Patriot și un altul de 4 miliarde de dolari pentru artilerie de 155 mm, rachete ghidate antitanc și muniție pentru tancuri. În noiembrie 2023, agenția de achiziții a NATO a optat și pentru a cumpăra șase avioane E-7A Wedgetail, cu un contract care urmează să fie semnat în cursul acestui an.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: