image
Sursa foto: Jurnal.md

UE pregătește o misiune civilă pentru Moldova în această vară; Va ajuta țara să înființeze un sector de securitate eficient

Mai multe state membre ale Uniunii Europene intenționează să trimită o misiune civilă în Moldova în această vară, în cadrul căreia experți din UE vor consilia autoritățile în ceea ce ține de domeniul justiției și cel al securității, transmite Welt am Sonntag.

Potrivit publicației germane, care face trimitere la surse din UE, Serviciul European de Acțiune Externă lucrează în prezent la un concept de gestionare a crizelor, care ar trebui să fie finalizat în această lună. În concept, experții europeni dezvoltă propuneri pentru dimensiunea, profilul și mandatul misiunii planificate, care apoi trebuie să fie aprobate în unanimitate de guverne.

„Voința de a trimite o misiune civilă în Moldova este clară”, a spus un diplomat UE familiarizat cu discuțiile. Alături de Polonia, Țările Baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului. Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă la începutul verii.

În cadrul misiunii, experți din țările membre, în primul rând din domeniile justiției, poliției și vamal, urmează să consilieze Moldova cu privire la modul de înființare a unui sector de securitate eficient. În plus, UE dorește să trimită experți care să consilieze Chișinăul în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformarii.

„În Moldova, care se învecinează direct cu Ucraina, starea de spirit s-a tensionat din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni. O parte din populație este orientată spre vest, alta, aproximativ aceeași proporție, spre est. Ambele părți se înfruntă ireconciliabil. Moscova încearcă să provoace demonstrații pro-ruse”, comentează sursa citată.

Pe lângă o misiune de consiliere civilă, Republica Moldova cere și sancțiuni rapide de la UE împotriva oligarhilor loiali Rusiei, mai multă supraveghere aeriană (avioane, radar) și furnizarea de sisteme de apărare aeriană. Viceprim-ministrul și ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a spus clar acest lucru în calitate de invitat la ultima întâlnire a miniștrilor de externe ai UE din 20 februarie, mai scrie Welt am Sonntag.

Anterior, europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” la Jurnal TV că Uniunea Europeană este gata să trimită experți la Chișinău care să organizeze sistemul de securitate în contextul amenințărilor legate de agresiunea rusă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: