image
Sursa foto: captură Jurnal TV

Europarlamentarul Dacian Cioloș: UE este gata să trimită o misiune civilă de securitate în Moldova

Uniunea Europeană este gata să trimită experți la Chișinău care să organizeze sistemul de securitate în contextul amenințărilor legate de agresiunea rusă. Despre aceasta a anunțat europarlamentarul Dacian Cioloș în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” la Jurnal TV.

„Nu ne dorim să ajungem în situația ca Moldova să fie atacată armat de Rusia. Pentru a preveni astfel de situații este foarte important să combatem dezinformarea. Este important să pregătim trupele care apără Moldova, să ajutăm la dotări. Sigur, dat fiind statutul de neutralitate al Moldovei, nu putem ajuta cu arme letale, dar există alte tipuri de tehnică care poate să ajute sistemul de apărare al Moldovei. Sunt niște decizii pe care Moldova va trebui să le ia în perioada imediat următoare. Chiar astăzi au discutat miniștrii de Externe. UE este gata să organizeze o misiune civilă de securitate, cu experți din statele membre ale UE care să vină în Moldova pentru o anumită perioadă, un an sau doi, ca să ajute organizarea sistemului de securitate cu toată expertiza cu care UE poate să ajute. În partea ce ține de sprijin militar, Moldova are un anumit statut pe care în respectăm. Dar până să ajungem la discuțiile de sprijin militar în cazul unui atac armat, sunt multe lucruri care pot fi făcute”, a declarat Dacian Cioloș

Fostul premier român și liderul „Renew Europe” a adăugat, în context, că este importantă fermitatea liderilor politici de la Chișinău.

„Aveți o președintă curajoasă care spune lucrurilor pe nume și care privește liderii UE în ochi și le spune care e situația pe teren. Nu ascunde anumite lucruri de teamă să nu se supere cineva, spune adevărul și acesta este primul pas prin care să stabilim cum să ajutăm Moldova”, a adăugat europarlamentarul.

Urmăriți și alte declarații făcute de Dacian Cioloș în studioul Jurnal TV:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: