image
Sursa foto: Profimedia Images

„Marea trezire” a adepților QAnon; Ce urmează ar putea fi mai rău

Adepții QAnon, dezamăgiți de neîmplinirea fanteziilor în care Trump instituia legea marțială și prelua puterea pentru a „salva lumea”, s-ar putea orienta spre naționalismul alb și alte credințe extremiste, spun experții. Mulți dintre adepții QAnon își exprimă furia și deziluzia, care ar putea fi direcționate spre alte „cauze”, scrie The Guardian, citat de digi24.ro

Înainte ca Joe Biden să depună jurământul ca cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, Dave Hayes - un influencer al mișcării QAnon - a publicat o fotografie cu nori negri care se adunau peste Capitolul SUA. „Ce cer negru frumos”, le-a scris el celor 92.000 de adepți ai săi, adăugând un emoticon cu tunete.

Mesajul era clar pentru cei care cunosc simbolista mișcării QAnon: „Furtuna” reprezintă ziua socotelii în care Donald Trump și aliații săi credincioși din armată declară legea marțială și îi aruncă pe dușmanii politici în închisoarea Guantanamo Bay pentru execuție prin spânzurare. Pentru aceștia 20 ianuarie 2021 nu însemna sfârșitul președinției lui Trump, ci începutul „Marii treziri”.

În schimb, Trump s-a îndreptat spre Florida și Biden a depus jurământul în funcție sub un cer albastru senin. Acum, adepții QAnon sunt lăsați să-și dea seama cum să meargă mai departe într-o lume care, de nenumărate ori, s-a dovedit a fi departe de fanteziile lor febrile și predicțiile fasciste.

Însă, în timp ce unii par să se trezească la realitate, alții par să își îndrepte furia spre alte cauze, ridicând îngrijorarea experților că mișcarea este pregătită pentru o radicalizare și mai mare.

„Preocuparea mea principală cu privire la acest moment este mișcarea Q to JQ”, a spus Brian Friedberg, cercetător principal la Centrul Shorenstein de la Harvard, referindu-se la „întrebarea evreiască”, o expresie pe care naționaliștii albi și neo-naziști o folosesc pentru a discuta despre credința lor antisemită că evreii controlează lumea.

„Cel mai mare risc este că oamenii care devin dezamăgiți în QAnon să meargă pe aceste canale unde ar putea fi recrutați de naționaliștii albi sau de alți extremiști”, spune și Travis View, co-gazdă a podcastului QAnon Anonymous, care a studiat îndeaproape mișcarea ani de zile.

„În lumea QAnon, ei credeau deja că George Soros și Rothschild controlează lumea. Nu este deloc greu să treci de la „există o cabală globalistă” la „există o conspirație evreiască”. ”, spune acesta.

„Furtuna” care nu a venit

Adepții teoriei conspirației și membrii mișcării QAnon au rămas fără „obiect de activitate” miercuri, imediat după ce Joe Biden a depus jurământul și a devenit oficial președintele Statelor Unite ale Amercii.

La o oră după ce Joe Biden a depus jurământul ca președinte al Statelor Unite, conspiraționiștii QAnon au început să simtă un puternic sentiment de inutilitate, lucru exprimat în discuțiile din grupurile lor de pe rețelele sociale.

Acum ce mai așteptăm?”, a întrebat unul din ei pe rețeaua Telegram.

Mai e cineva pe poziții?”, a spus altul.

Deci Q a fost doar o mare minciună și o operațiune psyop pe care am urmat-o și în care am crezut ca prostul în ultimii 3 ani?”, s-a întrebat alt membru QAnon, potrivit Insider.

În alt grup de discuții, tema era aceeași: „Băieți și fete, simt că-mi pierd mințile. Chiar se-nâmplă asta? Era parte a planului?”.

Adepții QAnon sunt însă obișnuiți să facă față predicțiilor care nu s-au împlinit. Teoria conspirației a început în octombrie 2017, atunci când un utilizator de internet care se prezenta ca un insider guvernamental, posta pe canalul 4chan informații potrivit cărora Hillary Clinton a fost pe cale de a fi arestată, că pașaportul ei a fost marcat și că guvernul se pregătește pentru „revolte masive“.

Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, la fel cum nu s-a întâmplat niciuna dintre nenumăratele alte arestări, declasificări, execuții, demisii sau dezvăluiri pe care utilizatorul anonim, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de Q, le-a promis credincioșilor în ultimii trei ani. Dar mișcarea a crescut totuși în mărime și influență, devenind o forță semnificativă în partidul republican și un factor motivant pentru mulți dintre insurecționiștii care au atacat Capitoliul SUA pe 6 ianuarie.

Mișcarea QAnon s-ar putea radicaliza și mai mult

Narațiunea QAnon a fost întotdeauna fundamental antisemită, dar mulți dintre cei mai importanți influenceri QAnon au evitat antisemitismul evident.

Brian Friedberg anticipează că unii adepți QAnon vor alege să urmeze o cale „de la esoteric la neoconservator”, mai degrabă decât să adopte naționalismul alb. Acest contracurent al mișcării se concentrează pe exaltarea militarismului și patriotismului american și a opunerii comunismului. Alții, însă, vor fi mult mai apropiați de „antisemitismul organizat”.

„Lucrurile pe care le urăsc sunt încă acolo”, a spus Friedberg. „Fetișizarea lui Trump este cu siguranță reală, dar ura față de„ statul profund ”, de comuniști, de liberali, ANTIFA - toate acestea sunt încă acolo. Această mentalitate de excludere, care era ilogică când Trump era președinte, este acum justificată”, concluzionează cercetătorul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: