image
Sursa foto: jurnal.md

După patru ani de tergiversare, dosarul Ciubaciuc-Stati a fost scos de pe rol

Gheorghe Cavcaliuc și finul său de cununie, Maxim Ciubaciuc, l-au purtat ani în șir prin judecăți pe Sorin Stati doar cu scopul de a-l intimida. Cei doi s-ar fi bucurat de sprijinul magistraților, iar acum ambele cauze civile au fost scoase de pe rol, deoarece judecătorii ar fi admis unele ilegalități în cadrul acestor procese și deja riscau să fie sancționați. De această părere este ex-directorul MoldATSA, care atrage atenția că cele două dosare au fost încheiate în același fel, după ce avocații reclamanților au încetat să mai meargă la ședințe.

Pe 15 noiembrie, judecătoarea Ecaterina Silvestru de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a scos de pe rol cererea de chemare în judecată depusă în 2019 de către Maxim Ciubaciuc contra lui Sorin Stati și trei instituții media, cu privire la apărarea onoarei și demnității. În acest proces, finul lui Cavcaliuc solicita dezmințirea declarațiilor făcute de pârât în cadrul unei emisiuni televizate, în care acesta îl acuza pe el, pe nașul său, pe Dorin Damir și pe alte persoane de implicare în scheme de contrabandă. Amintim că, pe timpul guvernării PD, Cavcaliuc a ocupat funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, iar Ciubaciuc a fost șef al Secției contracarare contrabandă a Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigație (INI).

Tot acum patru ani, și Gheorghe Cavcaliuc l-a chemat în fața instanței pe Stati și pe șapte instituții de presă, printre care și Jurnal TV, invocând pretenții similare. Și acel dosar a fost scos de pe rol mai întâi la 27 iunie 2022, printr-o încheiere a magistratului Andrei Ojoga de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, pe motiv că avocatul reclamantului, Petru Bălănel, participa la proces cu un mandat nevalabil. În toamna trecută însă judecătorii Nelea Budăi, Ina Dutca și Denis Băbălău de la Curtea de Apel Chișinău au pus umărul în ajutorul lui Cavcaliuc și au restituit cauza la rejudecare. Atunci atât Sorin Stati, cât și Jurnal TV, au declarat că se vor plânge la CtEDO, pentru că cei trei magistrați ar fi încălcat astfel Convenția Europeană pentru Drepturile Omului în privința principiul securității rapoartelor juridice.

După aceasta, Petru Bălănel, avocatul lui Cavcaliuc, a încetat să meargă la ședințele de judecată în acest proces și, pe 20 ianuarie 2023, același judecător Ojoga a scos în mod repetat dosarul de pe rol. La acea vreme, Bălănel explica pentru Jurnal.md că a lipsit de la ședințe din motive de sănătate.

Am propria convingere că declarațiile mele și ale Jurnal TV i-au pus pe gânduri pe Cavcaliuc și pe cei trei judecători de la Curtea de Apel Chișinău. Ei riscau să fie sancționați, pentru că au adoptat o decizie absolut ilegală - de a transmite la rejudecare un dosar care a fost scos de pe rol din cauza că avocatul nu avea mandat legal. Cred că ăsta a fost imboldul care l-a impus pe Cavcaliuc să nu-și trimită reprezentantul la ședința următoare. Și mai cred că până în prezent Cavcaliuc ține legătura cu o mulțime de lume din domeniul justiției și influențează diferite decizii”, consideră Sorin Stati.

Nici Cavcaliuc, care e fugar în Marea Britanie, fiind cercetat penal în R. Moldova, nici Maxim Ciubaciuc, care se afla acasă, nu s-au prezentat o singură dată în fața instanței în cadrul acestor dosare. Mai mult, susține Stati, cererea de chemare în judecată depusă de Ciubaciuc a fost admisă ilegal de către judecătorul Denis Băbălău, fără ca reclamantul să prezinte copia de pe buletinul său de identitate, conform Codului de Procedură Civilă. Ulterior, acest magistrat a fost avansat la Curtea de Apel, unde a și adoptat decizia menționată mai sus în favoarea lui Cavcaliuc. Ex-directorul de la MoldATSA atrage atenția și la faptul că, pe tot parcursul procesului cu Maxim Ciubaciuc, nu s-a lucrat absolut deloc. Pe de o parte, precizează Stati, Băbălău îl cita la adrese inexistente, iar pe de altă parte, finul fugarului așa și nu a mai prezentat copia actului său de identitate, ci a pus la dispoziția instanței, drept adresă de domiciliu, adresa INI, unde nu mai activează. Această stare de lucruri nu i-ar fi deranjat nici pe judecătorul Denis Băbălău, nici pe colega sa, Ecaterina Silvestru.

Cu toate acestea, după ce Stati și Jurnal TV au anunțat că vor căuta dreptate la CtEDO, lucrurile s-au schimbat în același mod și în acest dosar. Ca și apărătorul lui Cavcaliuc, Natalia Bayram, avocata lui Ciubaciuc, nu s-a prezentat nici ea în instanță și dosarul a fost scos de pe rol.

De patru ani, avocata lui a cerut amânare peste amânare. În primul rând, ilegal s-a acceptat dosarul pe rol, în al doilea rând, au fost un șir de amânări ilegale, ca până la urmă, peste patru ani, nici avocata lui să nu se prezinte în instanță. Ambele dosare au avut menirea doar să mă intimideze, să mă poarte pe drumuri. Am avut bănuieli rezonabile și în privința lipsei de obiectivitate din partea judecătoarei Silvestru, însă după ce i-am avertizat că vom apela la CtEDO, înțeleg că au fost nevoiți să se oprească”, subliniază Stati.

La rândul său, avocata Natalia Bayram a declarat pentru Jurnal.md că nu a putut să se prezinte la ședințe, deoarece s-a aflat în spital. Prin urmare, a adăugat apărătoarea, ea a depus o cerere la Judecătoria Chișinău, prin care solicită anularea încheierii judecătoarei Silvestru din 15 noiembrie.

La apelurile noastre, Maxim Ciubaciuc a avut telefonul închis.

Menționăm că și Dorin Damir l-a atacat în instanță pe Sorin Stati într-un proces cu privire la apărare a onoarei și demnității, după ce ex-directorul MoldATSA a declarat în aceeași emisiune că finul lui Plahotniuc ar fi dirijat contrabanda cu anabolizante. Acest dosar este examinat în prezent de către Curtea de Apel Bălți, după ce Judecătoria Bălți, sediul Fălești, a respins cererea lui Damir ca neîntemeiată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: