image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Guvernul, aviz pozitiv pentru proiectul de lege care a supărat Comratul: Restituirea TVA se va face din bugetul autonomiei

Guvernul a aprobat astăzi un aviz pozitiv pentru proiectul de lege care prevede că restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG. Proiectul care a stârnici critici dure la Comrat urmează să fie votat de Parlament.

Potrivit proiectului de lege propus de PAS, articolul 6 din Codul fiscal va fi completat cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul UTAG, în limita veniturilor disponibile. Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.

Potrivit estimărilor, economiile la bugetul național ar putea ajunge aproape 500 de milioane lei în următorii 5 ani, bani care vor putea fi folosiți în toată țara, nu doar într-o singură unitate administrativ-teritorială.

Bugetul autonomiei găgăuze se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice (colectat pe teritoriul UTA), taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse şi serviciile prestate de agenţii economici din unitatea autonomă şi accizele la mărfurile (producţia) supuse accizelor, fabricate pe teritoriul unităţii date. Doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 milioane lei în calitate de sumă TVA către UTAG.

Potrivit legislației Republicii Moldova, agenții economici pot beneficia de restituirea taxei pe valoare adăugată de la bugetul de stat atunci când se fac investiții capitale, se exportă mărfuri sau când TVA achitată la procurarea mărfurilor este mai mare decât cea a mărfurilor livrate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: