image
Sursa foto: jurnal.md

Proces fulger în dosarul Platon: Se trece cu viteza luminii de la o fază la alta, iar cererile avocaților, respinse constant

Se trece cu viteza luminii de la o fază la alta în dosarul lui Veaceslav Platon de la Curtea de Apel. La începutul ședinței, avocații au avut mai multe solicitări, însă acestea au fost respinse, întrucât s-a trecut la o altă etapă a procesului, spun judecătorii. În ședința de ieri, care a durat peste șapte ore, avocații au cerut audierea lui Platon. După cinci ore de mărturii, s-a luat o pauză până sâmbătă.

Ca de obicei, Veaceslav Platon a fost escortat de zeci de polițiști și mascați. Deși procesul este public, jurnaliștii nu sunt lăsați să intre în sală. Au acces după mai mult timp de așteptare.

La începutul procesului, în care este învinuit de tentativă de escrocherie și coruperea mascaților, Platon a solicitat să fie chemată o ambulanță, pe motiv că are dureri insuportabile de dinți. Avocații săi au precizat că din luna martie curent cer asistență medicală, însă nici până în prezent nu i-a fost acordată. Aceștia spun că procurorii nu întreprind nimic în acest sens. În replică, acuzatorii de stat au cerut respingerea cererii, motivând că Platon a fost verificat anterior de medici, iar acest aspect nu s-a adeverit. Judecătorii au respins solicitarea. Totodată, apărătorii lui Platon au făcut mai multe cereri de audiere a martorilor. Însă și acestea instanța nu le-au acceptat, motivul fiind că procesul a trecut la o altă etapă.

„Instanța de judecată a declarat că noi am trecut la altă etapă, cercetarea judecătorească, adică etapa de cereri și demersuri preliminare a fost declarată finisată. În ședința trecută așa ceva nu a avut loc. Președintele ședinței nu a declarat finalizată cercetarea judecătorească și prin această simplă declarație care a venit în gând la magistrați azi, dumnealui a închis cercetarea judecătorească și nu le-a permis astfel la avocați să înainteze cereri care au fost necesare pentru ședința de astăzi”, a declarat avocatul lui Platon, Alexandru Bodnariuc.

Avocații lui Platon mai spun că la orice tentativă de a explica care este poziția părții apărării, erau amenințați de președintele ședinței că vor fi sancționați. Iar fiecare cerere efectuată de ei sau Veaceslav Platon în ședință, a fost respinsă.

„Au fost mai multe cereri de recuzare înaintate și de către avocat, și de către Platon. Nicio cerere nu a fost pusă în discuție și nici nu s-a expus instanța, declarând că noi facem abuz de drepturi de înainta acuzări, nefiind examinată nicio cerere de recuzare. Cred că în așa situații vom fi nevoiți să înaintăm cereri de recuzare prin cancelarie, deoarece președintele ședinței nu reacționează absolut deloc la ceea ce declară avocații”, a mai spus avocatul.

Printre solicitările respinse s-a numărat și cea de a fi audiate, în calitate de martor, peste 30 de persoane. Asta după ce în prima instanță, Veaceslav Platon a fost înlăturat de la proces și nu a ascultat depozițiile acestora.

„În lipsa la audiere și fiindcă nu a pus nicio întrebare la persoanele așa numite martori, a fost condamnat la pedeapsă reală. Astăzi toate cererile cu privire la audierea persoanelor în calitate de martori, au fost respinse ca neîntemeiate. Astfel, și în instanța de apel suntem în situația când se respinge absolut tot”, a adăugat avocatul Bodnariuc.

Respinsă ca neîntemeiată a fost și o cerere de verificare a patru CD-uri, anexate la dosar. Dintre acestea, doar unul a fost supus expertizei.

„Codul de procedură penală indică expres: la numirea expertizei instanța este obligată să se retragă în camera de deliberare și după aceasta să pronunțe o încheiere motivată. Astăzi noi am văzut că președintele comisiei fără să-și consulte colegii, TAIE, d-lui unipersonal declară că tot se respinge ca neîntemeiată”, a precizat apărătorul lui Platon.

Alexandru Bodnariuc spune că la observațiile avocaților nici nu se mai reacționează. În afară de lista de martori cerută spre audiere de avocați, și Platon a solicitat verbal audierea unor persoane. Printre acestea se numără președintele PD, Vladimir Plahotniuc, colegul său de partid Constantin Botnari, președintele Parlamentului Andrian Candu, procurorul Adriana Bețișor și șeful penitenciarului nr.13, Igor Pântea. Instanța a respins și această solicitare.

„Când s-a început audierea lui Platon, d-lui a declarat că toată problema de unde a fost pornit acest dosar în privința lui, deoarece conducerea PD, domnul Plahotniuc, a vrut să-i preia controlul asupra companiile de asigurări. După ce s-a început audierea, din start domul Platon a fost oprit ca să nu amestece politica în dosar și în altă parte. Iată că a fost oprit ca să nu declare unele momente”, afirmă avocatul.

Audierea lui Veaceslav Platon a durat peste cinci ore, cu o pauză de jumate de oră, pe motiv că grefierul se simțea rău. În locul acestuia a venit altul. Avocații au altă părere în acest sens.

„Dumnealui se exprimă în limba rusă, traducătorul traduce în limba de stat pentru grefier. Noi toți auzim cum se traduce și uneori traducerea este absolut incorectă, ceea ce schimbă sensul la cele declarate de domnul Platon. Iar că noi avem obiecții și indicăm asupra acestui fapt că nu se fixează corect, iarăși suntem avertizați deja de mai mute ori de președintele ședinței de judecată, domnul Ulianovschi, că noi încălcăm ordinea în ședința de judecată și deja în procesu de astăzi de la ora 14 cred de vreo 7 ori am fost menționați că o să vedeți la urmă cum noi o să facem”, a punctat avocatul.

În decembrie trecut, Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare pe mai multe capete de acuzare. Procurorii susțin că într-un caz, Platon, împreună cu doi complici, ar fi intenționat să sustragă milioane de lei de pe conturile unor firme de asigurări. În alt caz, afaceristul le-ar fi promis unor angajați de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera” apartamente în Chișinău, automobile sau mii de euro pentru a beneficia de anumite facilități. Dialogul dintre Platon şi mascaţi a fost filmat de ofițeri cu o cameră ascunsă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: