image
Sursa foto: World Health Organization in Moldova

Un expert al OMS a efectuat o misiune tehnică în domeniul laboratoarelor în Republica Moldova

În perioada 7-11 februarie, Dr Golubinka Boshevska, expertul OMS, a efectuat o misiune tehnică în domeniul laboratoarelor în Republica Moldova și a condus instruirea specialiștilor de laborator privind biosiguranța, biosecuritatea, analiza riscului și gestionarea deșeurilor asociate activității de laborator.

Instruirea a fost organizată în format hibrid la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, la eveniment participând specialiștii din toate laboratoarele teritoriale ANSP și cei din laboratoarele veterinare din cadrul Centrului Republican de Diagnostic Veterinar.

În contextul pandemiei COVID-19 și gestionarea riscului biologic privind virusul SARS-CoV-2, precum și a prevederilor Regulamentului Sanitar Internațional (2005), gestionarea eficientă a riscului biologic în timpul manipulării materialelor periculoase, înseamnă o șansă redusă de accidente și un impact mai mic asupra mediului. Fiecare laborator trebuie să se conducă de proceduri operaționale standard și să-și evalueze riscurile locale în scopul asigurării realizării investigațiilor microbiologice în condiții de siguranță pentru personal.

„Biosiguranța și biosecuritatea în laboratoarele medicale sunt fundamentale pentru controlul expunerii la agenți patogeni, protejând personalul din laborator și comunitatea împotriva expunerilor sau eliberărilor accidentale. Scopul instruirii a fost să consolidăm cunoștințele specialiștilor anume în aceste patru domenii de importanță majoră în activitatea de laborator”, a specificat Boshevska.

comentarii: