image
Sursa foto: foto simbol

VIDEO: Moratoriul asupra construcțiilor, despre care Ion Ceban anunța încă în septembrie, nu a intrat în vigoare

Moratoriul asupra construcțiilor despre care primarul Chișinăului Ion Ceban anunța în septembrie curent, a rămas doar o promisiune. Autorizațiile de construcție sunt eliberate în continuare. Se lucrează într-o veselie și pe șantierul de unde Ceban a promis că va face ordine. Consilierii municipali consideră că instituirea unui moratoriu nu este binevenită pentru că ar aduce pierderi de milioane.

La 7 septembrie, curent, primarul Ion Ceban anunța că introduce până pe 1 aprilie 2022, un moratoriu pe construcțiile în zona centrală a Chișinăului. „Îmi asum că nu va fi emisă nicio autorizație de construcție și niciun certificat de urbanism pentru zona istorică a Chișinăului" , promitea primarul. Totodată Ion Ceban anunța că ar fi descoperit o construcție ilegală la intersecția străzilor Dosoftei și Lazo. Edilul spunea că în acel loc urma să fie ridicată o clădire cu șase etaje, însă, în realitate, compania de construcții planifica un bloc cu tocmai 13 etaje, iar alături se află un monument istoric.

„Actele permisive aici la Dosoftei/Lazo vor fi suspendate până la clarificarea situației. Dacă proiectul depășește ceea ce a fost stabilit, vor fi retrase în totalitate și toate documentele vor fi transmise la Procuratura Generală și CNA" , spunea Ion Ceban.

La puțin peste două luni de când a făcut aceste promisiuni, echipa de filmare a JurnalTV s-a convins că nimeni nu a avut de gând să oprească lucrările. Am surprins și tehnică specializată, și muncitori. Când ne-au observat că filmăm, oamenii au închis poarta.

Purtătorul de cuvânt al primarului de Chișinău ne-a declarat că lucrările sunt sistate printr-o dispoziție semnată de către Ion Ceban. Reprezentantul companiei de construcție nu ne-a putut spune însă în baza căror acte au fost reluate lucrările, dar a dat de înțeles că alte documente, decât cele existente când primarul a venit cu verificări, nu sunt.

Moratoriul nu are putere nici asupra altui șantier - la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Serghei Lazo. În acest caz, o autorizare pentru continuarea lucrărilor a fost emisă pe 3 noiembrie.

Aici, lucrările ar putea pune în pericol monumentul istoric aflat în imediata apropiere. Firma de construcție nu ar avea nicio obligație.

Aneta Dabija DABIJA, președinta AO „Salvați Chișinăul”: „Atunci erau careva condiții în contractul cu primăria și proprietarul se obliga să restaureze vila Herța. Acum nu este clar ce s-a întâmplat cu acele condiții."

Instituirea moratoriului nici nu a fost votată de Consiliul municipal Chișinău.

„Moratoriul total riscă să fie atacat în judecată și noi nu vom obține nimic decât procese și cu atât mai mult va trebui să restituim banii agenților economici din buget", afirmă Aliona Mandatâi, consilier PPDA

Consilierii PAS, de exemplu, susțin că încă din 2020 au propus un proiect asemănător, dar fără succes.

„Chiar dacă proiectul de decizie deja era avizat la toate direcțiile din cadrul primăriei, comisiile corespunzătoare și era numai bun pentru a fi votat în CMC, el (primarul) vine cu o dispoziție ca să inițieze din nou, care nu a fost susținută nici măcar de către colegii lui de la PSRM. Reiese că sunt doar declarații populiste" , a declarat consiliera PAS, Zinaida Popa.

Consilierii au elaborat anterior reguli și restricții pentru construcțiile din Chișinău. Noul regulament a fost votat în cadrul faimoasei ședințe din 2 aprilie, când consilierii s-au luat la bătaie, din cauza acestui subiect.

Regulamentul prevede că sunt permise construcțiile nu mai înalte de 15 metri, adică patru etaje și doar în cazul în care dețin avizul de la Consiliul Național al Monumentelor Istorice și dacă pentru cartierul respectiv este valabil planul urbanistic zonal.

Am încercat să luăm legătura și cu Svetlana Dogotaru, șeful Direcției arhitectură, dar aceasta nu ne-a răspuns la apel.

Noutăţile partenerilor

comentarii: