image
Sursa foto: energie.gov.md

Parlicov: În RM se consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu față de țările dezvoltate

Instituțiile publice trebuie să devină model de eficiență energetică. Acest fapt derivă din angajamentul țării de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în condițiile în care circa jumătate din consumul de energie în Republica Moldova revine clădirilor. De asemenea, performanța energetică a clădirilor nu este numai o directivă a Uniunii Europene ce urmează a fi transpusă în legislația națională, ci și o necesitate ce ar trebui conștientizată de tot mai mulți cetățeni. Subiectul a fost discutat în cadrul Conferinței naționale „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”, organizată în cadrul Săptămânii verzi europene.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, în Republica Moldova se consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, în comparație cu țările dezvoltate. De aceea, Ministerul Energiei și-a propus să reorganizeze și să fortifice Agenția de Eficiență Energetică.

„Lucrăm la un model inovativ pentru finanțele publice, căutăm împreună cu colegii din Ministerul Finanțelor formula optimă. Ne propunem ca AEE să devină un investitor care investește bani într-o clădire sau echipament ce se vor răscumpăra din economiile la energie pe care le vor genera. Altfel spus, Agenția investește în eficiență energetică și rambursează banii Ministerului Finanțelor din economiile pe care le vor avea aceste clădiri”, a spus ministrul.

Pe lângă administrarea unui fond destinat eficienței energetice a clădirilor publice, urmează să fie definitivat și un fond rezidențial, iar Agenția de Eficiență Energetică să vină cu programe de eficientizare a consumului de energie.

Ministra Mediului, Rodica-Iordanca Iordanov, a spus că și cetățenii trebuie să realizeze că un imobil are o valoare mai mare de piață dacă este și eficient energetic.

Conferința națională „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă” a reunit oficiali, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile pentru a discuta despre eforturile societății de a reduce gazele cu efect de seră. Săptămâna Verde europeană își propune să încurajeze cetățenii, comunitățile și autoritățile să adopte practici prietenoase mediului, astfel încât dezvoltarea economică și progresul să nu polueze și să dăuneze planetei noastre.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: