image
Sursa foto: Profimedia

Amănunte mai puțin cunoscute despre marele Pele

Pele a murit la vârsta de 82 de ani. Brazilianul se lupta de ceva timp cu cancerul, iar corpul său a cedat pe 29 decembrie 2022.

Pele este considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, însă există unele detalii mai puțin cunoscute despre el.

Conform certificatului de naștere, Pele s-a născut pe 21 octombrie, însă el insistă că nu este corect și că data reală a nașterii este pe 23 octombrie: "În Brazilia, oamenii nu sunt atât de preocupați de date exacte".

Un amănunt interesant este chiar numele adevărat al lui Pele. Părinții săi l-au botezat după inventatorul electricității, Thomas Alva Edison, pentru că, după spusele sale, electricitatea a sosit în casa părintească cu puțin timp înainte de nașterea sa.

Ulterior, părinții său ai renunțat la acel "i" și numele său a devenit Edson.

De altfel, Pele provenea dintr-o familie foarte săracă din municipalitatea Bauru. Când era copil, Pele lucra în niște cafenele locale pentru a contribui la veniturile familiei. Sărăcia în care a crescut era atât de mare încât, după ce a început fotbalul, el nu-și permitea o minge, așa că folosea mai multe șosete împachetate sub forma unei mingi, cu care se juca pe stradă.

Brazilianul a primit porecla de Pele la școală, din partea unor prieteni, numai că nu îi plăcea acest apelativ. Nimeni nu știa ce înseamnă, sau de unde vine, însă însuși Pele credea că seamănă mult cu sunetele scoase de un bebeleuș.

Nu multă lume știe că Pele a început cu fotbalul în sală, înainte de trece la cel pe teren obișnuit: "Eram ca peștele în apă. Este mult mai rapid decât fotbalul pe iarbă, trebuie să gândești foarte repede".

În copilărie, Pele a jucat pentru câteva echipe locale din Bauru. Cu Bauru Athletic Club, el a câștigat apoi trei campionate statale, iar talentul său imens a fost imediat remarcat.

În 1956, antrenorul său, Waldemar de Brito, l-a dus să dea probe la Santos și le-a spus oficialilor clubului că Pele "va deveni cel mai bun fotbalist de pe planetă". Avea doar 15 ani la acea vreme.

După un an, Pele a fost convocat la echipa mare a lui Santos, unde a marcat primele goluri chiar la debut. În acel sezon, primul din cariera sa, Pele a devenit și golgheterul campionatului.

Prima selecție la naționala Braziliei a venit după doar 10 luni de la momentul în care a debutat pentru Santos. Primul joc sub culorile Selecao l-a avut tocmai într-un meci cu marea rivală, Argentina, pe Maracana, unde Brazilia a pierdut cu 1-2, iar Pele a marcat singurul gol al naționalei țării sale.

Pele își punea mari speranțe să participe la Cupa Mondială din 1958 și a avut emoții, din cauza unei accidentări la genunchi. Însă selecționerul a fost rugat de colegi să-l convoace, după ce s-a refăcut la limită.

Atacantul a debutat atunci la meciul cu URSS și a devenit ulterior cel mai tânăr jucător care a reușit un hat-trick la Cupa Mondială. Avea doar 18 ani. A fost o competiție istorică, unde Brazilia a triumfat pentru prima dată.

De atunci, totul e istorie și Pele a devenit marele jucător care avea să câștige de trei ori Cupa Mondială.

După ce numele lui Pele a devenit cunoscut foarte în toată lumea, el a și glumit și a spus, lipsit de modestie, că "există trei branduri internaționale adevărarate: Iisus, Coca Cola și Pele".

Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud, a avut o declarație despre Pele, care a rămas cunoscută în toată lumea: "Să-l vezi jucând, era ca și cum vedeai bucuria unui copil, combinată cu grația extraordinară a unui bărbat".

Pe 3 decembrie 2022, Edson Arantes do Nascimento nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer și medicii au decis să-l mute în salonul pentru "îngrijire paliativă", la spitalul Albert Einstein, din Sao Paulo.

El se lupta de mai mult timp cu această boală necruțătoare.

De altfel, cu o zi înainte de moartea sa, una dintre fiicele lui a postat un mesaj emoționant.

"Aceste momente sunt greu de explicat. Uneori există multă tristețe și disperare, iar alte ori râdem și discutăm despre amintiri amuzante.

Și ceea ce învățăm cel mai mult din toate acestea este că trebuie să avem grijă de noi și să ne ținem bine. Numai atunci când totul merită. Cu totul și cu toții împreună", a scris Kely Nascimento pe rețelele sociale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: