image
Sursa foto: Jurnal.md

Ex-ministrul Sănătății critică dur sindicatele că nu apără cadrele medicale; Popovici: Toți purtăm o parte din vină

Ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco, îndeamnă medicii să-și retragă calitatea de membri ai sindicatelor în medicină și să nu mai achite cotizații acestei structuri, care în situația de criză pandemică, când peste 500 de cadre medicale din RM s-au contaminat, nu au mers să verifice semnalele legate de încălcarea drepturilor acestora și nici măcar nu au cerut salarii mai mari pentru cei care luptă pe prima linie. Nemerenco spune despre Federația sindicală „Sănătatea” că este „vaca care nu s-a muls niciodată, deși a muls reușit toți lucrătorii sistemului de sănătate, de la medici până la paznicii de la porțile spitalelor”.

În replică, șeful Federației Sindicale, Aureliu Popovici, a declarat că a solicitat în repetate rânduri o întâlnire cu Ala Nemerenco, când aceasta era ministru, ca să-i vorbească despre problemele angajaților medicali, dar a avut o singură întâlnire cu ea, de 10 minute.

Fosta ministră a Sănătății menționează că pe parcursul acestor săptămâni a primit sute de mesaje de la medici, asistente medicale, felceri, care îi descriu problemele dureroase cu care se confruntă.

„Am așteptat în fiecare zi o reacție a Sindicatelor. Am așteptat-o când autoritățile au învinuit medicii de iresponsabilitate, am așteptat-o când din 390 de medici numai câțiva au fost recunoscuți ca infectați la locul de muncă, am așteptat-o când doar la 29 de medici s-a decis să fie plătită compensația mizeră de 16 mii de lei și atunci când li s-a acordat un supliment la salariu de nimic. Ieri, când cifra personalului medical infectat a trecut peste 500 dintr-un total de 2049 de persoane, am înțeles că sunt așteptări deșarte. În fiecare zi se îmbolnăvesc alte 30-40 de cadre. De parcă am fi la război. Iar Sindicatele, fiind un munte, au născut un șoricel - o tandră și aproape șoptită adresare ministerului și un apel către toți angajatorii cu niște deziderate și trimiteri la legi. Și atât. Nu au cerut socoteală câte echipamente s-au procurat, nu au mers să verifice semnalele medicilor, nu au cerut salarii mai mari, au scris o scrisorică și un apel. În stilul cunoscut sovietic”, afirmă fosta ministră.

Ala Nemerenci mai amintește că în perioada mandatului său Sindicatele au fost unica instituție care a dat aviz negativ proiectului care prevedea salarii mai mari pentru medicii care fac gărzi de noapte. Era vară și bugetul fusese deja aprobat, nu existau surse pentru majorarea salariilor tuturor medicilor, precizează fosta ministră.

„După unele calcule am găsit niște fonduri, erau limitate și ca să nu împart la toți câte 50 de lei, am decis să încep cu plata pentru gărzile de noapte. Așa cum a făcut România, Croația, țările baltice, și alții. Primii au fost cu critica Sindicatele, susținuți și de alți sateliți mereu utili. Că nu se poate, că trebuie sistemic, că trebuie analiză, că nu e grabă. Le-am explicat că din 1 ianuarie trecem la abordare sistemică și aceasta e o măsură de salvare căci sunt instituții în care nu mai are cine ieși noaptea. Mi-au trântit un aviz negativ la proiect. Bine că a fost unicul și plata a fost majorată din 1 octombrie 2019”, relevă Ala Nemerenco.

La final, ea a lansat un mesaj către cadrele medicale, pe care le-a îndemnat să părăsească Sindicatele.

„Întrebarea mea acum e către cei care întrețin aceste Sindicate. Voi mai aveți nevoie de ele, odată ce nu vă apără cu adevărat? Dacă nu, retrageți-vă toți cererile de membru. Nimic nu o să se întâmple cu voi. Nu poți pierde ceea ce nu ai. Cu cotizațiile de-o viață m-aș fi putut odihni la Mallorca și nu într-un sanatoriu cu iz sovietic”, conchide fostul ministru.

Solicitat de Jurnal.md, Aureliu Popovici, președintele Federației Sindicale Sănătate a declarat că în scurt timp instituția va lansa o reacție vizavi de criticile aduce.

Acesta a mai adăugat că de multe ori și-a pus întrebarea dacă are dreptul moral să apară în aceste zile în fața medicilor să le ceară să-și abandoneze obligațiunile în situația în care nu se simt suficient de protejați.

„Mi-am pus întrebarea, dacă pot să fac eu acest lucru? Toți avem o parte de vină legată de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, și Ministerul Sănătății, și angajații din domeniul sănătății, și noi în calitate de reprezentanți ai acestora. Pe toți ne doare că avem atâția infectați. Am cerut la început ca medicii să fie instruiți. Evident, că nu au fost luate toate măsurile necesare pentru a-i proteja. La momentul actual trebuie însă să facem tot posibilul ca să corectăm aceste greșeli, iar după ce va dispărea epidemia, să vedem cine și ce parte de vină poartă”, a spus președintele sindicatelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: