image
Sursa foto: Jurnal.md

Uniunea Europeană a aprobat 5 milioane de euro în sprijinul reformei sectorului poliției din RM

Comisia Europeană a aprobat transferul a 5 milioane de euro drept asistență de suport bugetar pentru realizarea reformelor în Sectorul Poliției din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Delegației UE la Chișinău, nouă debursare de fonduri vine ca urmare a celei de-a doua tranșe a programului de asistență macrofinanciară expirat în iulie (30 de milioane de euro) și a primei tranșe recent plătite a programului de asistență macrofinanciară de urgență (50 de milioane de euro).

Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, a declarat că Uniunea Europeană continuă să susțină reformele cu beneficii directe pentru cetățenii RM, inclusiv în ceea ce privește aplicarea legii.

„Decizia noastră constituie, de asemenea, un semn al solidarității noastre cu Republica Moldova în timpul crizei COVID-19. În ciuda perioadelor dificile, eforturile în domeniul reformei trebuie să continue. Atâta timp cât există progrese în ceea ce privește reformele, Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene”, a declarat oficialul.

Delegația UE menționează că debursarea oricărei viitoare asistențe macrofinanciare va fi supusă unor condiții stricte. Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situația politică și să evalueze îndeplinirea condițiilor înainte de orice debursare viitoare de sprijin bugetar.

Este important ca, pe lângă continuarea progreselor în domeniul reformelor, să nu se înregistreze regres în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale și a statului de drept în Republica Moldova.

Programul UE de sprijin a reformei poliției din Republica Moldova contribuie la modernizarea și profesionalizarea structurilor sale.

Poliția din Republica Moldova și-a îmbunătățit capacitățile prin instruire în domeniul drepturilor omului, tehnicilor moderne de management, poliție comunitară și Anticorupție, iar în cadrul poliției a fost înființată o direcție specială Anticorupție pentru a promova principiul toleranței zero față de corupție în forțele de poliție. Programul a sprijinit, de asemenea, structuri de comunicație mai fiabile și mai eficiente, care au contribuit la capacitatea operațională a poliției și au redus timpul de intervenție în anumite Inspectorate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: