image
Sursa foto: istock.com

Atac cibernetic de proporții asupra canalelor TV rusești și Rutube; Mesaje anti-război și 75% din baza de date afectată

Cel mai masiv atac cibernetic de până acum lansat asupra rețelelor rusești s-a produs în noaptea dintre 8 și 9 mai și a țintit Rutube, dar și a unor emisiuni ale Yandex. Astfel, în mai multe regiuni ale Federației Ruse, utilizatorii au comunicat că la toate canalele, inclusiv cele pentru copiii, sunt afișate mesaje anti-război.

În urma atacului cibernetic, a fost afectată și grila de emisie a Yandex, iar în mai multe regiuni ale țării, telespectatorii canalelor ,,Rossia 1’’ și ,,Pervîi Kanal’’ au relatat că în locul difuzării paradei de la Kremlin organizate cu ocazia zilei de 9 mai au fost redate imagini și mesaje anti-război.

Potrivit RBK, hackerii au recurs la un atac de timp APT (amenințare avansată persistentă), un tip de atac cibernetic care este dificil de detectat, identificat și eliminat, având drept scop furtul informațiilor sensibile ale țintei, urmărirea și sabotarea acesteia, atacul rămânând totodată neidentificat.

Atacul cibernetic a continuat până în dimineața zilei de 9 mai și s-a încheiat cu spargerea platformei Rutube, care a devenit cea mai afectată în urma acestuia, fapt despre care au anunțat înșiși deținătorii platformei, menționând că ,,incidentul din luna mai a devenit cel mai puternic ca intensitate de până acum și a dus la pierderea accesului la platformă’’.

RutubeRutube

Mai mult, au fost afectate circa 90% din copiile de rezervă ale Rutube și peste 75% din infrastructura și baze de date ale platformei, ceea ce creează imposibilitatea anunțării unor prognoze privind restabilirea acesteia.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie, portaluri guvernamentale, infrastructura cibernetică civilă, televiziuni ruse, precum și portaluri de știri au fost supuse mai multor atacuri cibernetice care au fost revendicate de gruparea internațioală de hackeri, ,,Anonymous’’, grupare ce a declarat război Rusiei din cauza agresiunii acesteia față de țara vecină.

Noutăţile partenerilor

comentarii: