image
Sursa foto: mil.ru

Rusia anunță că a descoperit un submarin nuclear american în apele sale teritoriale; SUA neagă acuzațiile

Rusia a anunțat sâmbătă că a localizat și alungat un submarin nuclear american în apele sale teritoriale, în largul Insulelor Kurile, în timpul unor exerciții navale. Armata americană a respins acuzațiile.

Navele rusești care executau exerciții în largul Insulelor Kurile din Pacificul de Nord au descoperit sâmbătă un submarin american din clasa Virginia, în apele teritoriale ruse, în zona insulei Urup, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova.

Partea rusă a transmis un mesaj subacvatic: „Sunteți în apele teritoriale ale Rusiei! Ieșiți imediat la suprafață!”, potrivit comunicatului.

Însă partea americană a ignorat mesajul, iar echipajul fregatei Mareşal Shaposhnikov a folosit „mijloace necesare” pentru protejarea graniței de stat, se mai menționează în comunicat.

Submarinul american a folosit un simulator autopropulsat pentru a dubla ținta pe radar și mijloace acustice, părăsind apele teritoariale ale Rusiei „cu viteză maximă”, arată comunicatul citat.

Ministerul rus al Apărării l-a convocat pe atașatul apărării de la Ambasada SUA din Moscova și i-a înmânat o notă în care arată că acțiunile submarinului american reprezintă o „violare grosolană a legilor internaționale”.

SUA neagă incidentul

În replică, SUA a respins acuzațiile Rusiei prin intermediul unui reprezntant al marinei.

„Nu există niciun adevăr în afirmaţiile ruse despre operaţiunile noastre în apele lor teritoriale”, a dezminţit căpitanul Kyle Raines, purtător de cuvânt al armatei americane, într-o declarație citată de Reuters.

„N-o să comentez despre localizarea exactă a submarinelor noastre, dar zburăm, navigăm şi operăm în siguranţă în apele internaţionale”, a precizat căpitanul Kyle Raines.

Nu este clar unde pretinde Rusia că a avut loc incidentul, dar o parte din Insulele Kurile sunt revendicate de Japonia, iar disputa teritorială asupra unora dintre insule datează de de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când URSS le-a confiscat de la Japonia, mai scrie Reuters.

Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte de convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin şi Joe Biden, în pline tensiuni ruso-americane privind Ucraina.

Kremlinul a denunţat „isteria” americană cu privire la Ucraina după această convorbire dintre cei doi preşedinţi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: