image
Sursa foto: jurnal.md/din arhiva familiei Iuteș

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la cel de-al treilea val de deportări operate în Basarabia de ocupanții sovietici // FOTO

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la cel de-al treilea val si ultimul, de deportări în masă operate în Basaraba de autoritățile de ocupație în perioada sovietică. Operațiunea „Sever” a vizat în primul rând minoritățile religioase.

Calvarul a început pe data de 1 aprilie 1951, la ora 4:00 dimineața, și s-a încheiat la 22:00 în aceeași zi.

În imagine, familia Iuteș din Burlănești: Ion, Vera, Vera, Alexei și copilul Ion. Cu 70 de ani în urmă, din satul Burlănești, raionul Edineț, au fost deportați mai mulți credincioși, printre ei și familia Iuteș, Alexei și Vera.

În adâncurile Siberiei li s-a născut un fiu, Ion, dezmierdat Nicu, căruia i s-a pus numele bunicului. Acasă, rămăseseră părinții lui Alexei, Ion și Vera, care aveau două case în aceeași curte, una construită pentru fiu. Bolșevicii le-au luat una din case și au făcut din ea fermă pentru cai. Familia deportată s-a întors acasă peste mulți ani, după moartea lui Stalin, dar nu au fost lăsați să se stabilească în sat.

deportațideportați

Pâslele purtate de Alexei Iuteș în deportare. Această încălțăminte i-a salvat pe basarabeni de frigurile pădurilor sibiriene. (Foto: Nadejda Roșcovanu)

păslepăsle

În dreapta, Alexei Iuteș

DEPORTAȚI/În dreapta, Alexei IuteșDEPORTAȚI/În dreapta, Alexei Iuteș

În RSSM au fost arestate și deportate în Siberia 723 de familii, respectiv, 2617 persoane - 808 bărbați, 967 de femei și 842 de copii, în special acuzate de apartenență la „Martorii lui Iehova”.

Deportații au fost încărcați în două eșaloane câte 60 de vagoane, care în noaptea de 1 - 2 aprilie au plecat spre Siberia. Vagoanele au ajuns la destinație pe 13 și 14 aprilie 1951. Pe drum s-au născut câțiva copii și au murit mai multe persoane bolnave.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: