image
Sursa foto: Jurnal.md

Chicu regretă condiția oamenilor de cultură: „Vreau mult și sper, și mă rog Domnului ca toți artiștii să supraviețuiască”

Premierul Ion Chicu își cere scuze de la oamenii de cultură pentru restricțiile instituite de Comisia Națională de Sănătate Publică care afectează activitatea teatrelor și sălilor de concerte.

„Înțeleg indignarea oamenilor de cultură, am văzut și reacții. Vă spun foarte sincer, vreau foarte mult și sper, și mă rog Domnului ca toți oamenii de cultură, artiștii, să supraviețuiască în această perioadă” a spus premierul.

„Știu că este o lovitură economică. Acei oameni de cultură care activează în instituțiile statului vor primi salarii indiferent dacă vor da spectacole ori nu. Noi o să-i susținem. O să încercăm să-i susținem și pe cei care atunci când le-a fost bine au uitat de stat. Ziceau, „da ce-mi dă mie statul?”... Este important ca aceste valori culturale, umane ale țării să rămână vii, să nu pierdem pe nimeni în această perioadă.

De aceea eu le cer scuze oamenilor de cultură și mulțumesc pentru înțelegere. Ei pot face repetiții, dar până pe 15 ianuarie nu putem permite organizarea unor spectacole ori concerte. Aceste restricții sunt aplicate pretutindeni în Europa”, a precizat Chicu.

Amintim că mai mulți oameni de cultură, inclusiv soprana Valentina Naforniță s-au arătat dezamăgiți de decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică de a interzice activitatea teatrelor.

Diva operei din Viena a scris pe pagina sa de Facebook că cultura în Republica Moldova este pe ultimul loc.

Spuneți-mi de ce riscul este mai mare la un spectacol decât la restaurant și baruri unde lumea își scoate maștile și interacționează direct? Trăim într-o țară în care cultură este pe ultimul loc, Rușine!”, a menționat soprana.

Restricțiile referitoare la teatre și săli de concerte intră în vigoare începând cu ziua de azi, 30 noiembrie, odată cu declararea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul RM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: