image
Sursa foto: jurnal.md

Olesea Stamate: Procurorii încearcă să opună maximă rezistență și să discrediteze pre-vettingul și vettingul

Președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, acuză procurorii anti-corupție că încearcă să discrediteze activitatea Comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Declarațiile au fost făcute la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Stamate s-a referit la cazul noului membru al CSM, Iulian Muntean, care și-a dat demisia după ce s-a aflat că figurează într-un dosar pentru corupție.

„Să pornim de la cine avea obligația de a introduce informația despre dosarul penal în sistem, dar această informație lipsea. Din punctul meu de vedere procurorul era obligat să facă acest lucru. Acest lucru nu s-a întâmplat, respectiv persoana care avea ordonanță de învinuire din 2018 până acum nu știa care este soarta dosarului și a învinuirii aduse. Deci persoana apărea curată în registrele oficiale. Reacția Procuraturii Anticorupție după audierile publice a fost ceva ce pur și simplu te lasă mască. A decis să arunce mâța moartă nu doar în ograda CNA, dar și a Comisiei pre-vetting și a Comisiei vetting. PA a anunțat că pornește un dosar penal și fac referire la funcțiile celor două persoane care ar trezi anumite suspiciuni. Nu aveau niciun drept să spună despre persoanele în privința căruia au suspiciuni, pentru că e proces penal pe fapt. PA a încercat să șteargă postarea, dar era prea târziu. Comunicatul PA conține mai multe falsuri. De exemplu, faptul că domnul Gațcan a făcut analiza operațională pe domnul Muntean în 2018. Deci PA pretinde că ar fi trebuit să țină minte toate cele peste o sută de nume care figura în analiza operațională în unul din sutele de dosare care trec prin CNA”, a declarat Olesea Stamate.
„Ca să concluzionez, trei din patru procurori anti-corupție nu au trecut pre-vettingul. Următoarea etapă urmează vettingul. În ceea ce ține de judecători acolo lucrurile s-au calmat. Procurorii încă nu s-au calmat, încearcă să opună maximă rezistență, mai mult decât atât să discrediteze pre-vettingul și vettingul”, a adăugat președinta Comisiei Juridice.

Pe 20 septembrie, în spațiul public au apărut informații, potrivit cărora noul membru al CSM este bănuit de corupție. În aceeași zi, informația a fost confirmată de către Iulian Muntean. El nu a negat faptul că în 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit. Demisia lui Muntean a fost cerută, pe 22 septembrie de către ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și de Consiliul Superior al Magistraturii. Cererea de eliberare din funcție a fost depusă astăzi la Secretariatul Parlamentului. Anterior, Iulian Muntean a spus că dosarul penal i-ar fi fost „fabricat” de regimul Plahotniuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: