image
Sursa foto: Jurnal.md

Viorel Morari nu mai poate reveni la Procuratura Anticorupție; CSJ a declarat inadmisibil recursul fostului șef PA // DOC

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) nu mai permite fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, să revină în funcția deținută altădată. Magistrații au declarat inadmisibil recursul depus de Morari privind încetarea raportului de serviciu.

Încheierea a fost emisă astăzi, 13 martie, de către un complet de judecată format din Stela Procopciuc, președintă interimară a CSJ, alături de magistrații Ion Malanciuc și Diana Stănilă.

Judecătorii au precizat că recursul fostului șef al PA conține obiecții de fapt şi de drept similare celor expuse în cadrul examinării cauzei și cererea de apel, care au fost analizate de către prima instanță şi Curtea de Apel Chişinău „fiind apreciate corespunzător”.

„De asemenea, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție accentuează că admisibilitatea recursului trebuie privită și în contextul rolului și funcției legale a instanței judecătorești supreme care constă, în special în asigurarea și interpretarea uniformă a legilor la examinarea cauzelor de contencios administrativ. Astfel, motivarea oricărei cereri de recurs trebuie să țină cont pentru a trece filtrul de admisibilitate și a avea succes, de aceste însușiri de ordin legal fundamental.

În acest sens, CtEDO în jurisprudența sa constantă statuează că dreptul de acces la instanțe nu este absolut. Există limitări implicit admise [Golder împotriva Regatului Unit, pct. 38; Stanev împotriva Bulgariei (MC), pct. 230]. Acesta este în special cazul condițiilor de admisibilitate a unui recurs, întrucât prin însăși natura sa necesită o reglementare din partea statului, care se bucură în această privință de o anumită marjă de apreciere (Luordo împotriva Italiei, pct. 85). Condițiile de admisibilitate ale unui recurs pot fi mai stricte decât pentru un apel (Levages Prestations Services împotriva Franței, pct. 45). Curtea a mai reiterat că modul de aplicare a articolului 6 procedurilor în fața instanțelor ierarhic superioare depinde de caracteristicile speciale ale procedurilor respective, urmând de ținut cont de totalitatea procedurilor în sistemul de drept național și de rolul instanțelor ierarhic superioare în acest sistem. (Botten v. Norway, hotărâre din 19 februarie 1996, Reports 1996-1, p. 141, § 39). La fel, conform jurisprudenței CtEDO, procedurile cu privire la admisibilitatea căii de atac și procedurile care implică doar chestiuni de drept, și nu chestiuni de fapt, pot fi conforme cu cerințele articolului 6 § 1 (a se vedea Helmers c. Suediei 9 octombrie 1991, § 31, Seria A, nr. 212-A).

În circumstanțele menționate, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție ajunge la concluzia de a declara inadmisibil recursul depus de Viorel Morari. În conformitate cu art. 230 și art. 246 din Codul administrativ, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție”, se arată în decizia Curții Supereme de Justiție.

Noutăţile partenerilor

comentarii: