image
Sursa foto: Getty Images

Adio transferuri și salarii uriașe: Coronavirusul schimbă economia fotbalului. Real Madrid are deja un buget special

Pandemia de coronavirus determină cluburile să-și regândească strategia de transferuri și pe cea de salarizare, iar fotbalul nu are nicio șansă să scape de realitate. Potrivit publicației spaniole Marca, din moment ce fotbalul a fost "pus pe pauză", este de așteptat ca această criză să se reflecte și în sumele de transfer.

Atât FIFA, cât și UEFA încearcă să evite colapsul, "care ar însemna ca aceste competiții să nu se mai reia", a spus un oficial de la Zurich. Astfel, forurile vor să intervină și să ajute fotbalul în asemenea situații și să oprească ceea ce ar putea însemna sfârșitul unor echipe, acelea care deja vorbesc despre reducerea salariilor, sau chiar schimbarea organigramei, din cauza lipsei de activitate.

Până acum, 9 jucători au costat peste 100 de milioane de euro. Neymar este lider în acest clasament, cu 222 de milioane de euro, urmat de Mbappe, Coutinho, Joao Felix, Dembele, Griezmann, Cristiano Ronaldo, Pogba și Hazard. Aceste sume vor deveni imposibile în noul context.

"Cifrele au fost umflate, iar pentru orice jucător se plătea deja 100 de milioane. Povestea se va schimba și nu vor mai fi transferuri din acestea. Pentru cluburi, problema va fi să nu transfere peste aceste sume, din moment ce nu își vor recupera banii. Operațiunile vor scădea", a spus un director sportiv al unui club din Spania, potrivit publicației Marca.

Din moment ce sumele de transfer vor scădea, salariile trebuie și ele să se adapteze la noua realitate. Logica simplă spune că o reducere a veniturilor presupune și investiții mai mici, dar și cheltuieli mai mici.

Echipe precum Werder Bremen, Borussia Mondhengladbach, Lyon sau Hearts au anunțat deja tăieri de salarii la jucători. Din moment ce niciun venit nu este generat, acest aspect afectează inevitabil economia cluburilor.

Președintele FIFA, Giani Infantino, a pus deja o adevărată mașinărie în mișcare pentru a minimiza lovitura resimțită atât de cluburi, cât și de federații. Totul va depinde de lupta împotriva coronavirusului. Cluburile deja se pregătesc de o turnură uriașă pe piața transferurilor. Nimeni nu mai poate asigura contracte uriașe într-o asemenea perioadă de pandemie.

Unele cluburi mari din Spania au deja probleme cu lichiditățile, în ceea ce privește plata salariilor. Acum, situația începe să devină îngrijorătoare, pentru că salariile pot însemna 75 la sută din bugete. Iar situația se poate înrăutăți dacă nu există venituri.

Real Madrid își dedică deja o parte din buget pentru a face "provizii". Astfel, pentru acest sezon, echipa lui Zidane a pus deoparte 28 de milioane de euro pentru a fi utilizați în cazul unor situații neașteptate. Cu toate acestea, dacă situația va continua, s-ar putea ca suma să devină insuficientă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: