image
Sursa foto: Jurnal.md

Cum comentează ex-președinta CC decizia privind PP „Șor”: „Unele declarații ale partidului sugerează aplicarea violenței”

Curtea Constituțională a declarat Partidul politic „Șor” neconstituțional după ce a analizat în cumul toate materialele cauzei în raport cu pertinența și concludența lor și având în vedere istoricul și consistența încălcărilor comise de formațiune. În special, cele consemnate în hotărâri judecătorești irevocabile, dar și în alte acte ale autorităților. Curtea a ajuns la concluzia că Partidul politic Șor militează împotriva principiilor statului de drept, a suveranității și independenței Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de către judecătoarea constituțională Domnica Manole într-un briefing de presă.

Domnica Manole a menționat că Guvernul a făcut trimitere în sesizarea sa la faptele cu caracter penal comise de liderul Partidului politic Șor, de deputații care reprezintă acest partid și de membrii acestuia. De asemenea, executivul a scos în evidență încălcările repetate, continue și în proporții considerabile legate de finanțarea netransparentă a formațiunii politice, analizate de autoritățile naționale și sancționate de instanțele judecătorești prin decizii irevocabile, dar care nu au avut vreun efect și nici nu au condus la corectarea conduitei partidului.

„În al treilea rând, Guvernul a făcut trimitere la acțiuni și declarații ale Partidului politic Șor care sugerează aplicarea violenței în scopul răsturnării sau al schimbării prin violențe a orânduirii constituționale a Republicii Moldova”, a notat Domnica Manole.

Curtea a constatat că în mai multe scrutine în care au participat concurenții electoralei ai acestei formațiuni s-a încălcat principiul finanțării transparente. Și anume, prin nedeclararea în rapoartele financiare a banilor utilizați în campanii electorale, prin nedeclararea donațiilor, prin depășirea plafoanelor financiare, prin diminuarea sumelor reale ale donațiilor și preșului serviciilor prestate pentru evenimente electorale, dar și prin ignorarea sancțiunilor aplicate de Comisia Electorală Centrală.

„Curtea a constatat că, după ce Ilan Șor în anul 2019 a părăsit teritoriul Republicii Moldova și a fost anunțat în căutare națională și internațională în legătură cu condamnarea sa din anul 2017 pentru cauzare de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere în proporții deosebit de mari și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, Partidul Șor a început să primească mijloace financiare într-un mod netransparent, în proporții semnificative”, a precizat Domnica Manole.

Curtea a făcut trimitere și la actele prezentate de Guvern care se referă la sancțiunile economice aplicate PPȘor și persoanelor din conducerea acestuia de către SUA, Consiliul Uniunii Europene, Norvegia, Canada etc. La fel, s-a făcut trimitere la o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale și la un act al Serviciului de Informații și Securitate, documente din care rezultă că finanțarea acestei formațiuni are loc cu implicarea unui stat străin.

„Referitor la pericolul iminent al partidului pentru valorile protejate de Constituție, Curtea a notat că obiectivul partidului de a răsturna ordinea democratică poate fi dedus din cazurile de finanțare netransparentă, din protestele organizate și plătite și din revindicările reprezentanților partidului, și chiar ale lui Ilan Șor, expuse în cadrul acestor întruniri”, a mai spus Domnica Manole.

Partidul politic Șor a fost declarat neconstituțional. Hotărârea a fost pronunțată luni de către Curtea Constituțională sesizată în acest sens de Guvern. De la data pronunțării acestei hotărâri, Partidul politic Șor se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid adoptat după pronunțarea deciziei respective nu are valoare juridică. Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

La prezenta hotărâre, judecătorul Serghei Țurcan a formulată o opinie disidentă, iar judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată. Reprezentanții Partidului Șor au numit decizia CC abuzivă și criminală, transmite IPN. Potrivit lor, aceasta va fi prima hotărâre a Curții care va fi anulată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. La rândul lor, avocații Guvernului consideră hotărârea Curții drept una istorică pentru democrația Republicii Moldova, aceasta fiind întemeiată și bazată probele prezentate de executiv.

Noutăţile partenerilor

comentarii: