image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Plenul CC a confirmat decizia de suspendare a hotărârii Parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole

Plenul Curții Constituționale a confirmat decizia emisă de judecătoarea Liuba Șova, în calitate de Președinte ad-interim al CC prin care a suspendat hotărârea Parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător constituțional.

Totodată, Curtea anunță că va examina marți, 27 aprilie, sesizările privind controlul constituționalității acestei hotărâri, una depusă de deputatul PAS Sergiu Litvinenco și alta a deputatului Platformei DA Dinu Plângău.

Președintele ad-interim al Curții Constituționale a admis, vineri, 23 aprilie, cererea de suspendare a acțiunii hotărârii Parlamentului privind revocarea unui judecător al Curții Constituționale.

PSRM a anunțat imediat că va contesta decizia președintelui ad-interim al Curții Constituționale, Liuba Șova, prin care au fost suspendate hotărârile de vineri ale Parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător al CC.

Potrivit legislației, decizia de suspendare a acţiunii actului contestat se adoptă de plenul Curţii Constituţionale cu votul a cel puţin 3 judecători. În caz de imposibilitate a convocării plenului Curţii, decizia de suspendare se emite printr-o dispoziţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale, cu confirmarea ulterioară obligatorie de către plenul Curţii Constituţionale.

Precizăm că majoritatea parlamentară PSRM-Șor a aprobat vineri o declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”. Și asta după ce magistrații constituționali au constatat că există temei pentru dizolvarea actualului Parlament.

Ulterior, coaliția a mers mai departe și a demis-o pe Domnica Manole din funcția de judecător al CC, chiar dacă Parlamentul nu are aceste atribuții, apoi imediat au găsit și un înlocuitor. PSRM-Șor l-a numit pe Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: