image
Sursa foto: jurnal.md

Moțpan: „Dacă cetățenii nu conștientizează gravitatea situației și politicienii nu iau măsuri, vom avea sute de morți pe zi”

„Titanicul se scufundă, iar noi discutăm despre cum trebuie aranjate șezlongurile pe punte”, comentează Chiril Moțpan situația pandemică din RM. Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr atenționează că dacă cetățenii nu vor conștientiza gravitatea situației, iar politicienii nu vor lua măsuri, atunci de la zeci de decese pe zi riscăm să ajungem la sute de decese zilnice.

„Responsabili sunt mulți – dar ceea ce vedem este înfiorător. Cu toate că spitalele sunt pline și nu mai există loc practic pentru cei care se îmbolnăvesc în fiecare zi, o bună parte din oameni nici nu cred în existența coronavirusului. Sau zic că nu ar fi atât de grav. Chiar dacă li se vorbește despre cunoscuți care au decedat în urma COVID-19 sau chiar dacă se infectează ei înșiși cu acest virus, tot nu cred. Cel puțin un timp. Până conștientizează că medicii fac tot posibilul pentru a-i salva și nu-și precupețesc propria viață și sănătate. Cetățenii au învățat, se pare, de la unii politicieni iresponsabili că virusul intră pe o ureche și iese pe alta. Da, dar după ce dai ortul popei”, susține Moțpan.

Deputatul mai crede că guvernul interimar nu poate gestiona situația și că anume actualul cabinet de miniștri a alimentat controversele în jurul vaccinurilor.

„Unii declară sus și tare că nu se vor vaccina decât cu vaccinurile produse în Federația Rusă, alții – doar cu cele produse în Occident. Alții în general nu vor să se vaccineze, temându-se – cu o frică absurdă – că vaccinul ar fi mai periculos decât boala însăși. Guvernul actual – interimar – nu poate gestiona situația. E o situație pe care a creat-o el însuși, prin inacțiuni, alături de alți politicieni iresponsabili (dar care pretind că „răspund) și care nu fac nici acum nimic decât valuri. M-am convins de asta la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Acest guvern este unul dintre factorii care au condus la situația creată. Nu are cum să fie și parte a soluției”, comentează Chiril Moțpan.

În opinia deputatului, o parte din soluții ar fi acum: „Să fie declanșată o campanie de informare națională, poliția și carabinierii să patruleze străzile orașelor, inclusiv să fie introduse patrule auto ale poliției în scopul monitorizării respectării restricțiilor impuse de pandemie. Subdiviziunile de salvatori ai MAI să instaleze corturi de informare în locurile aglomerate. Desigur, măsurile drastice nu au cum să nu trezească rezistență. Respectiv, avem nevoie și de acțiuni de susținere a mediului de afaceri, a cetățenilor ajunși în imposibilitate de a merge la lucru, de a-și achita creditele sau chiria etc.”

„Mă învinuia recent cineva că aș vorbi despre scenarii „apocaliptice”. Iată unul: dacă cetățenii nu conștientizează gravitatea situației și dacă politicienii, din apatie, lipsă de interes sau lipsă de putere, nu iau măsuri, ajungem să moară în fiecare zi nu doar zeci, ci sute de persoane; frica, ura și polarizarea socială să atingă cote maxime; lumea să-și piardă încrederea în orice politicieni non-manipulatori, iar viitorul parlament – indiferent dacă va fi produsul alegerilor anticipate sau nu – să fie condus lejer de PSRM, Șor și grupul „oficializat” al transfugilor din alte formațiuni”, a conchis deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: