image
Sursa foto: Jurnal.md

Soluția lui Dodon pentru legea miliardului, criticată: Atentează la independența BNM, iar povara rămâne pe umerii oamenilor

Soluția anunțată de președintele Igor Dodon, cu privire la legea miliardului, vine să atenteze la independența BNM, compromite eforturile de capitalizare a instituției și nu prezintă o soluție viabilă pentru problema datoriei de stat cauzată de „furtul miliardului”.

Sunt concluziile experților de la centrul analitic independent „Expert-Grup”.

Potrivit experților, inițiativa de fapt nu permite atingerea obiectivelului declarat de a identifica bani suplimentari pentru a atenua poverii „furtului miliardului” asupra bugetului de stat.

„Suma de 6 miliarde de lei anunțată de către președinte depășește cu mult profiturile BNM. Cu alte cuvinte, BNM nu este atât de profitabilă ca să servească drept sursă sigură de acoperire a datoriei de stat asociată cu furtului miliardului”, se arată în comentariul „Expert-Grup”.

În opinia experților, este important ca politicienii să se focuseze pe miezul problemei și să renunțe la atentatele în adresa independenței autorității monetare.

„Este adevărat că, cel mai probabil, BNM poartă o bună parte din vină pentru fraudele comise în contextul „furtului miliardului”. Însă este rolul sistemului de justiție să identifice și să traga la raspundere cei vinovați, și nu al politicienilor, Guvernului sau Președinției. Mai mult decât atât, subminarea capitalizării BNM nu poate fi soluția în acest sens, aceasta implicând riscuri pe termen lung pentru stabilitatea cadrului macro-financiar din țară. În schimb, avem nevoie de o dinamizare reală a eforturilor în vederea investigațiilor și recuperării banilor fraudați”, an menționat experții.

În același timp, Expert-Grup propune implementarea unui mecanism de stingere anticipată a datoriei față de BNM în rezultatul activării „legii miliardului”, conform căruia toate veniturile provenite din vânzarea activelor și executarea gajului deținut de băncile falimentare, iar ulterior și încasările din recuperarea banilor fraudați, să fie canalizați exclusiv pentru stingerea anticipată a datoriei respective.

În paralel, procesul respectiv trebuie să fie maxim transparent, iar reprezentanții guvernării să raporteze periodic publicului privind mersul investigațiilor și progresul privind recuperarea banilor fraudați. Orice deviere de la aceste priorități este praf în ochi, jocuri politice și, de fapt, compromiterea eforturilor reale de a pune punct acestui epizod rușinos în istoria modernă a țării - „furtul miliardului”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: