image
Sursa foto: jurnal.md

Un copil de 13 ani, abuzat în troleibuz; A fost dus cu forța la stația terminus și agresat verbal de taxator și controlor

Un minor de 13 ani ar fi fost abuzat de un taxator în transportul public, după ce copilul a prezentat o copie a abonamentului. Ulterior, micul pasager ar fi fost lăsat la o stație terminus, pe care copilul nu o cunoștea, anunță Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului. Regia Transport Electric neagă faptul că minorului i-a fost restricționat dreptul de a ieși din troleibuz.

Potrivit unui comunicat al ombudsmanului, minorul în vârstă de 13 ani a fost supus unui tratament inadecvat în timp ce se deplasa la școală cu troleibuzul de pe linia 22. Incidentul a avut loc pe 21 februarie.

„Elevul a fost supus unui tratament abuziv de către taxator și a persoanelor cu funcție de controlor. La prezentarea copiei abonamentului, taxatorul a avut un comportament brutal și cu voce ridicată a invocat faptul că abonamentul nu corespunde condițiilor și respectiv nu îi oferă dreptul la circulație”, se spune în comunicatul emis de Ombudsman.

Copilul se ducea la școală, iar angajații Regiei Transport Electric nu i-ar fi permis copilului să iasă acolo unde avea nevoie.

„În cele din urmă, taxatorul nu i-a permis copilului să coboare la stație pentru a ajunge la ore, fiind transportat contra voinței lui până la stația terminus. În final, acesta a suportat un stres emoțional major, având frica că nu va mai putea ajunge acasă în siguranță. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului consideră că angajații Direcției generale transport public și căi de comunicație a municipiului Chișinău au încălcat grav drepturile și libertățile copilului”, se precizează în comunicat.

Atât taxatorul, cât și controlorii invitați pentru soluționarea problemei, au ignorat explicațiile și asigurările mamei privind veridicitatea copiei abonamentului, și a faptului că minorul nu avea bani pentru a achita o călătorie. Fiind din suburbie, copilul a precizat că nu cunoaște alte sectoare ale orașului, decât traseul spre școală.

Responsabilii de la Regia Transport Electric afirmă că a fost pornită o anchetă de serviciu, dar neagă faptul că minorului i-a fost restricționat dreptul de a părăsi unitatea de transport în stația, în care obișnuia să iasă.

„S-a constat că abonamentul pasagerului minor era xeroxat. Acesta fost predat de către minor la cererea taxatorului, în urma achitării taxei de călătorie 6 lei. (...) Nu a fost restricționată circulația minorului sau dreptul acestuia de a părăsi unitatea de transport. Taxatorul i-a oferit 6 lei, pentru a se întoarce acasă. În timpul circulației a fost o discuție telefonică, între taxator și părintele copilului, solicitându-se datele de contact pentru informarea ulterioară privind examinarea cazului. Ancheta de serviciu se află în curs de desfășurare”, precizează RTEC.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a recomandat Primăriei municipiului Chișinău să elaboreze politici de protecție a drepturilor copilului în transportul urban, cât și în cazul altor servicii prestate de entitățile din subordine.

Noutăţile partenerilor

comentarii: