image
Sursa foto: privesc.eu

Ion Chicu, despre scumpirea carburanților: „Este o evoluție firească; Din păcate, RM nu are petrol în grădină”

Premierul Ion Chicu afirmă că scumpirea carburanților, înregistrată la sfârșitul săptămânii trecute, nu a fost o surpriză pentru guvernare, ținând cont de intrarea în vigoare a noilor accize, precum și de evoluțiile pe piața internațională.

„Cunoașteți foarte bine că în fiecare an, imediat de la 1 ianuarie are loc ajustarea prețurilor la noile accize. Aceasta durează din 2007. De aceea, dacă vorbim dacă ne-am așteptat sau nu ne-am așteptat, ne-am așteptat. Plus la toate, evoluția prețului petrolului pe piața internațională, conflictul cu Iranul și alte argumente care au influențat evoluția prețurilor. Din păcate, Republica Moldova nu are în grădină petrol. Noi importăm totul, iar prețurile se formează în linii mari pe piețele internaționale”, a declarat astăzi Ion Chicu.

„Evoluția prețurilor la produsele petroliere, mai ales în condițiile în care suntem o economie de piață, nu în comunism, când era pe 50 de ani înainte stabilit, este o evoluție firească”, a adăugat premierul.

Șeful Guvernului a mai spus că, în această săptămână, va avea loc prima ședință a grupului privind monitorizarea prețurilor, care va activa sub conducerea viceprim-ministrului, ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

„Obiectivul principal al acestui grup va fi monitorizarea prețurilor, analiza temeiniciei argumentării majorării prețurilor”, a mai spus Ion Chicu.

Precizăm că, începând cu 17 ianuarie, benzina 95 a ajuns să coste 19,20 lei pentru un litru, față de ieri, când costa 18,50 lei. Benzina 98 a ajuns la preț de 19,80 lei pentru un litru. Motorina costă acum 17,05 lei, față de 16,30 lei, cât era ieri. Iar la gazul lichefiat prețurile afișate pe panouri este de 11,05 lei, comparativ cu 9,80 lei.

Opoziția a calificat majorarea prețurilor la carburanți drept absolut nejustificată și, în condițiile în care în perioada 5-17 ianuarie 2019 prețurile mondiale la petrol s-au micșorat de la 69 la 64 dolari pentru un baril, a cerut intervenția de urgență a ANRE și Consiliului Concurenței.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: