image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Ultima oră! Curtea Constituțională a decis: Reprezentanții fostului partid „ȘOR” POT CANDIDA la alegeri

UPDATE 17:15 // Reprezentanții fostului partid politic „ȘOR” pot candida la alegeri, inclusiv la cele locale generale din 5 noiembrie 2023. Hotărârea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de Curtea Constituțională. Magistrații Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.

„Se admite sesizarea depusă de deputații fostului partid „ȘOR”, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan și Denis Ulanov. Se declară neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral. Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al RM”, a declarat președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca.

„Pentru” au votat judecătorii Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan. Președintele instanței, Nicolae Roșca, și magistrata Liuba Șova, au avut opinii separate. Curtea Constituțională a constatat că doi deputații ai puterii au înregistrat amendamente, prin care au propus modificarea proiectul de lege care le interzice membrilor Partidului „ȘOr, declarat în afara legii, să participe la alegeri. Este vorba despre modificarea termenului de restricție, de la trei la cinci ani. Amendamentele respective nu au fost însă motivate.

„În aceeași zi, Comisia juridică, numiri și imunități a acceptat modificarea depusă și a întocmit un raport asupra proiectului de lege, pe care l-a prezentat plenului Parlamentului. În aceeași zi, proiectul de lege a fost votat în a doua lectură. Curtea a reținut că Parlamentul trebuie să aducă motive convingătoare, atunci când stabilește durata unei interdicții”, a declarat judecătorul CC Serghei Țurcanu.

Știrea inițială

UPDATE // 14:55 Curtea s-a retras în deliberare. Pronunțarea hotărârii va avea loc la ora 17:00.

UPDATE // 10:43 Magistrații au respins demersul reprezentantului Parlamentului de a sista examinarea sesizării, după ce a fost solicitată respingerea acesteia, din motiv că instanța a examinat deja sesizarea.

Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea nr. 211a/2023, depusă de deputații fostului partid „ȘOR”, în care se contestă unele prevederi care interzic unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri.

În luna iunie, Curtea Constituțională a declarat Partidul „ȘOR” neconstituțional, iar Parlamentul a votat pentru modificări legislative, care le interzic persoanelor din conducerea partidelor declarate în afara legii și celor care dețin funcții elective să participe la alegeri pe un termen de cinci ani.

Pe 20 septembrie, deputata Marina Tauber a depus actele la Consiliul electoral al circumscripției Bălți, în pofida faptului că legea le interzice exponenților partidelor scoase în afara legii să candideze pe o perioadă de la trei la cinci ani. Instituția electorală a respins dosarul lui Tauber. Aceasta a contestat decizia, pe care a calificat-o drept politică. CEC a menținut însă în vigoare actul administrativ al Comisiei electorale Bălți. Pe 28 septembrie, Înalta Curte a decis să suspende interdicția prin care membrii fostului partid „ȘOR” nu pot candida la alegeri timp de trei ani. După depunerea cererii suplimentare, Marina Tauber a primit listele de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea în calitate de candidat independent pentru funcția de primar. Ulterior, pe 29 septembrie, Marina Tauber a fost înregistrată drept candidat pentru Primăria Bălți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: