image
Sursa foto: Jurnal TV

Slusari: Energocom va procura volume impunătoare de gaz de pe piață, la prețuri mici

Fostul deputat, Alexandru Slusari, care a fost numit, în aprilie curent, membru al Consiliului de administrare al Energocom, a dat asigurări că, în scurt timp, întreprinderea de stat (care livrează gaze către Moldovagaz) va achiziționa volume impunătoare de gaz de pe piața europeană, la prețuri mult mai mici decât achizițiile din ultimele luni. Asta în contextul în care, recent, prețurile de pe piața europeană au scăzut substanțial, până la 250 de dolari per mia de metri cubi.

Totodată, Alexandru Slusari a explicat de ce tarifele achitate de către consumatori către Mioldovagaz rămân a fi de aproape 30 de lei pe metru cub, chiar dacă tendința de scădere prețului gazelor pe piață se menține deja de câteva luni.

„Principala problemă a acestui tarif mare la gaz sunt devierile tarifare, acumultae anterior, iar a doua problemă e faptul că a fost exces de zel, incompetență sau rea-voință la procurarea celor 500 de milioane de metri cubi de gaze pentru rezervele (create în cadrul fostului sezon rece n.r.). Dintre acestea, 300 de milioane de metri cubi de gaze au fost procurate în cadrul procedurii BERD, la prețul mediu de 945 de deolari per mia de metri cubi, iar încă 200 de milioane de metri cubi au fost procurate pe bani bugetari. E vorba de 4 miliarde de lei. A fost un preț un pic mai ieftin, dar totuși destul de scump. Toate lichiditățile, toți banii întreprinderii de stat Energocom au mers acolo. Energocom-ul a avut necesitatea să vândă acest gaz către Moldovagaz, să acumuleze ceva bani de la Moldovagaz. Iar pe de altă parte, este creditul de la BERD care, deja din primăvară, trebuie să fie achitată prima tranșă. Și, iată, abia acum, în luna mai, Energocom a acumulat banii necesari pentru a procura volume impunătoare de gaze naturale, care vor fi mult mai ieftine”,

a declarat Alexandru Slusari la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Totuși, Slusari nu a vrut să spună care va fi volumul achizițiilor de gaze de pe piața europeană și nici care va fi prețul acestui gaz, invocând secretul comercial și negocierile în curs. A adăugat însă că, în aproximativ două săptămâni, vor avea loc aceste achiziții pentru rezervele de gaze, pentru noul sezon rece.

Urmăriți mai jos integral declarațiile de la „Secretele Puterii”:

Noutăţile partenerilor

comentarii: