image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Alți trei martori, audiați în dosarul în care Igor Dodon este cercetat pentru corupție

Alți trei martori au fost audiați în dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este cercetat pentru corupție și acceptarea finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor de către un grup criminal. Printre martorii acuzării se numără și fostul premier Pavel Filip.

În fața instanței, fostul prim-ministru Filip a declarat că nu a participat direct la negocierile dintre PSRM și PD. Potrivit procurorului de caz Petru Iarmaliuc, Pavel Filip a mărturisit doar că Igor Dodon avea acces nestingherit în sediul Partidului Democrat. Filip nu ar fi asistat niciodată la negocierile dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, dar era informat periodic în cadrul ședințelor operative organizate de Plahotniuc, despre etapa la care se află negocierile. În același dosar au fost audiați și deputații PAS Lilian Carp și Oazu Nantoi, care au depus sesizări la Procuratura Generală după apariția înregistrărilor în care Vladimir Plahotniuc îi oferă lui Igor Dodon o pungă în care se presupune că ar fi fost bani.

„Martorii au confirmat, inclusiv Pavel Filip, că Igor Dodon avea acces în sediul PDM prin garajul sediului Partidului Democrat cu ascensor. Nu era văzut de nimeni pentru că accesul era într-un fel sau altul unul discret, special pentru a nu fi descoperit de către anumite peroane. Pavel Filip a confirmat că atât el cât și toți acei din PDM au perceput ca fiind reale acele negocieri dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc”, a declarat procurorul Petru Iarmaliuc.

Și președintele Comisiei parlamentare Securitate Națională, Lilian Carp, a depus mărturii la ședința de la Curtea Supremă de Justiție. Se întâmplă după ce a făcut o sesizare la Procuratură despre imaginile în care lui Igor Dodon i se oferă faimoasă pungă neagră.

„În secvență era discuția dintre Iaralov, Plahotniuc și Dodon referitor la formarea unei majorități, referitor la o sumă de bani destinată pentru întreținerea lunară a partidului și faptul că s-a transmis o sacoșă sau renumitul culioc lui Dodon la care acesta a spus că va veni Cornel și o să-l ridice. - Cunoșteați despre faptul că domnul Dodon ar mima acele negocieri cu Vladimir Plahotniuc? - Nu cunoșteam. Declarația a făcut-o doar el în spațiul public. Nicio instituție a statului de genul SIS, Procuratura Generală sau Anticorupție sau CNA nu au venit să confirme spusele lui Dodon”, a declarat președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp.

Avocații lui Igor Dodon au declarat că afirmațiile lui Lilian Carp nu sunt relevante.

„Domnul Carp, deși are calitatea de martor, de fapt, nu a declarat nimic din ce a văzut sau auzit el personal. El a dat doar declarații ca un cetățean simplu care a văzut la un moment dat ceva în presă, la televizor sau pe rețelele de socializare”, a spus avocatul Petru Balan.

Și deputatul Oazu Nantoi a fost citat ca martor după ce a făcut o sesizare la Procuratură. Nantoi s-a referit la înregistrările video în care Dodon i-ar fi dictat lui Iaralov formula de federalizare a Republicii Moldova, inițiativă a reprezentantului administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak.

„În sesizarea mea am atras atenția că Igor Dodon în cadrul discuțiilor cu Vladimir Plahotniuc a propus semnarea în fața ambasadorului Federației Ruse a unui acord cu privire la formarea coaliției și acel acord urma să aibă un punct secret privind federalizarea Republicii Moldova”, a spus Oazu Nantoi.

În dosarul „Punga neagră”, Igor Dodon este acuzat că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat o organizație criminală și care intenționau să controleze procesele politice și economice din Republica Moldova, a pretins și a acceptat de la aceștia bani, de la 600 de mii până la un milion de dolari. Suma menționată ar fi fost pretinsă de Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidul Socialiștilor, inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților. Dodon pledează nevinovat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: