image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul Economiei va oferi programe de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii în sumă de 140 de milioane de lei

În acest an, mediul de afaceri va fi sprijinit cu 140 de milioane de lei. Banii sunt oferiți din bugetul de stat prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Despre acest lucru au anunțat ministrul Economiei Sergiu Gaibu și directorul interimar al ODIMM, Dumitru Pântea.

Din totalul de 140 de milioane de lei, 85 de milioane vor fi alocate direct antreprenorilor prin intermediul a șase programe existente, extinse și prin intermediul a cinci programe noi în proces de dezvoltare. Alte 15 milioane de lei vor fi direcționate către majorarea fondului de garantare a creditelor. „În special pe domeniile ecologizare, digitalizare suntem în discuții cu USAID în ceea ce privește finanțarea inovațiilor digitale. Din păcate, din cauza crizelor care au venit în avalanșă la finele anului precedent, unele programe au rămas fără finanțare chiar dacă au fost inițiate deja", a anunțat Dumitru Pântea, directorul interimar al ODIMM.

Sergiu Gaibu, ministrul Economiei a adăugat că ODIMM are capacitatea de a susține un număr de peste o mie de Întreprinderi Mici și Mijlocii în anul 2022 doar pe partea de granturi. Iar pe partea de fonduri de garantare a creditelor - acces la finanțare de un miliard de lei.

În ultimele două luni, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii a finanțat 297 de proiecte investiționale, în sumă totală de 61 de milioane de lei. ODIMM este o instituție publică creată în 2007 la inițiativa Ministerului Economiei pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova la toate etapele de dezvoltare a afacerii în intenția a le face mai competitive, mai dinamice și mai sustenabile.

comentarii: