image
Sursa foto: Jurnal.md

Banca Mondială, prognoze pesimiste pentru RM; Cu cât va scădea economia în 2020 și care vor fi cele mai afectate sectoare

Economia Republicii Moldova va înregistra o scădere de 3,1 la sută în acest an, ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19. În cazul în care activitățile economice vor fi restricționate până în august, scăderea economiei va fi și mai mare - de 5,2 la sută. Aceasta ar fi cea mai mare scădere din 2009 când a avut loc ultima criză financiară globală.

Sunt prognozele Băncii Mondiale care a anunțat astăzi „Perspectivele economice pentru Moldova”, ediția de primăvară 2020.

„Moldova, ca și toate țările din lume, a fost nevoită să impună restricții asupra vieții economice. Această criză nu este foarte tipică sau una obișnuită, cum ar fi criza financiară, de exemplu, pe care am avut-o în 2008. Faptul că este o criză fără precedent a justificat, de asemenea toate aceste măsuri fără precedent, adesea foarte dureroase. Durata și gravitatea crizei vor depinde de cât de eficiente sunt aceste măsuri și fiecare dintre noi”, a comentat managerul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldovaa, Anna Akhalkatsi.

În cazul în care pandemia va fi ținută sub control în prima jumătate a acestui an, iar în a doua parte a anului va fi înregistrată o creștere economică, PIB-ul se va contracta cu minim 3,1 la sută, arată estimările Băncii Mondiale.

Măsurile și restricțiile impuse în contextul pandemiei vor avea consecințe asupra veniturilor populației. Vor scădea salariile din cauza activității economice reduse, dar și remitențele de peste hotare. Se va reduce consumul din partea populației, dar și investițiile - cu aproape 15 la sută în 2020. Exporturile vor fi influențate și ele negativ.

Banca Mondială estimează că cele mai afectate sectoare vor fi construcțiile și sectorul HoReCa. Și alte sectoare vor întâmpina dificultăți, precum cel financiar, sectoarele dependente de materia primă din străinătate - industria textilă, producția de echipamente electrice pentru mașini.

În cadrul acestui scenariu, experții anticipează că în a doua parte a anului vom avea o climă mai favorabilă pentru agricultură.

Potrivit Băncii Mondiale, veniturile publice vor scădea mai mult decât anticipează autoritățile. Deficitul va fi de 6 la sută, mai mic decât cel planificat de autorități, pentru că unele angajamente bilaterale ar putea să nu se materializeze.

După scăderea din acest an, în 2021 economia Republicii Moldova ca crește cu 4 la sută și cu 3,6 la sută în 2022.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: