image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

„Adio, Lica”; Cine a fost cel de-al patrulea angajat medical care a pierdut viața în lupta cu Covid-19

A îmbrăcat halatul alb cu cinci decenii în urmă. Chiar dacă era la pensie, Lidia Lungu a continuat să activeze în secția cardiologie a spitalului raional din Fălești. Era o femeie deosebită, fire veselă, pozitivă, cânta în ansamblul folcloric de la casa de cultură din satul de baștină, Albinețul Vechi, Fălești. Avea o voce frumoasă, spun consătenii. A pierdut lupta cu boala în noaptea de 15 spre 16 aprilie, după două săptămâni de la apariția primelor simptome. La început de aprilie încă a fost la lucru, deși știa că acolo a contactat cu o bolnavă de Covid-19. Spera însă că nu s-a molipsit.

Lidia Lungu avea 69 de ani. Mulți ani a lucrat în secția cardiologie a spitalului raional din Fălești. Aici, împreună cu alte cadre medicale, s-au infectat de Covid-19 de la o pacientă care inițial a ascuns că a fost în contact cu o persoană revenită de peste hotare. Între timp și pacienta a decedat, iar focarul la spitalul din Fălești s-a extins afectând peste 30 de angajați medicali.

Femeia s-a simțit rău pe data de 2 aprilie. S-a adresat la medicul de familie din satul Albinețul Vechi, Fălești. Avea tuse, dar nu avea febră și au decis să nu cheme ambulanța. Timp de trei zile a primit tratament la domiciliu.

Pe 5 aprilie m-a telefonat și mi-a spus că se simte foarte rău. Era îngrijorată. A chemat ambulanța și a fost dusă la Bălți”, ne spune Veaceslav, nepotul femeii. La Bălți s-a confirmat că are Covid-19 și a fost transferată la Chișinău.

Țineam legătura la telefon. Mi-a spus: „Mă simt rău, Slavic, dar nu veniți la mine”. Mă încuraja că la Chișinău are mai multe șanse să se lecuiască, că acolo sunt medici care deja știu mai bine să trateze această boală. La ultima discuție pe care am avut-o mi-a lăsat impresia că avea presimțirea morții, nu-i ajungea aer. Dar noi speram. A doua zi a intrat în comă, a fost intubată, dar inima ei nu a rezistat”, ne mai spune îndurerat bărbatul.

Primarul localității, Alla Țăranu, ne informează că la Albinețul Vechi sunt înregistrate trei cazuri de Covid-19. Toate trei sunt asistente medicale de la spitalul din Fălești. Lidia Lungu i-a fost prietenă apropiată.

Noi îi spuneam Lica. Deși era la pensie a vrut să continue să lucreze. Cânta totodată în ansamblu de la Casa de cultură. Avea o voce frumoasă. Era o femeie activă și era foarte receptivă la nevoile altora. Ultima oară ne-am întâlnit pe 8 martie. Încă nu-mi vine a crede că a plecat. Îmi va lipsi mult…”, ne spune primarul

Aceeași sursă precizează că, în cazul celorlalte două surori medicale, starea lor de sănătate s-a ameliorat. „Am sunat chiar azi să aflu și ele se simt mai bine”.

Trupul neînsuflețit al Lidiei Lungu va fi dus mâine în curtea bisericii din sat. La funeralii vor asista doar preotul, primarul, nepotul și soția acestuia. „Veaceslav m-a întrebat dacă trebuie să ne echipăm în combinezoane. I-am spus că nu. Experții ne-au spus că nu-i neapărat. Vom fi cu măști, mănuși și vom lua cu noi dezinfectanți. Apoi le vom arde... Lica pentru mine e femeia care a muncit până în ultima zi. Chiar și la început de aprilie, când mulți se temeau să se mai ducă la spital, unii și-au luat concedii, ea a continuat să muncească. E un mare păcat că pierdem astfel de oameni. Îmi vine greu să-i spun, adio, Lica…”, a mai spus îndurerată Alla Țăranu.

Amintim că acesta este al patrulea caz de deces în rândul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19. Asta în timp ce numărul medicilor infectați crește alarmant de la o zi la alta, ajungând până acum la 510, din totalul de peste două mii de cazuri înregistrate până acum în Republica Moldova.

La spitalul din Fălești, care la momentul actual primește doar bolnavi cu Covid-19, din 47 de cadre medicale acum activează doar șase. Informația a fost confirmată de primarul de Fălești, Alexandr Severin. Potrivit primarului, din cei circa 120 de angajați, 70 se află în carantină. Din cei 47 de medici, 20 sunt în concediu de boală sau concediu din cont propriu și doar șase medici lucrează la ora actuală în trei schimburi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: