image
Sursa foto: Promo-Lex

Tiraspolul a renunțat la unele restricții pentru locuitorii din satele din stânga Nistrului, subordonate Chișinăului

Locuitorii satelor Varnița, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroțcaia, Coșnița și Pârâta și care au viză de reședință în aceste localități pot circula liber prin doar câteva puncte de trecere ale așa numitelor vama instituite de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol.

Biroul Politici de Reintegrare anunță că a primit o scrisoare de la autoritățile neconstituționale de la Tiraspol prin care aceștia anunță că permit libera circulație a locuitorilor acestor sate. Pentru toți ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova, accesul pe malul stâng al Nistrului rămâne interzis.

Punctele prin care se pot deplasa oamenii din localitățile sus menționate sunt Bender-Varnița, Zagornoie-Copanca, Dubăsari-Doroțcaia, Dubăsari-Coșnița, Dubăsari-Cocieri.

Solicitarea Chișinăului de a permite vizitarea rudelor și celor apropiați pe durata sărbătorilor de blajini, a fost refuzată de structurile din stânga Nistrului.

Amintim că libera circulație a locuitorilor din aceste sate și accesul la terenurile agricole pe care le dețin fac parte din pachetul Berlin plus.

Chișinăul consideră că aceste angajamente ale Tiraspolului nu au fost respectate întru totul, iar comportamentul Tiraspolului în timpul situației de urgență, cauzată de pandemia de COVID-19, a înrăutățit situația locuitorilor din Zona de Securitate. Autoizolarea regiunii transnistrene este extinsă până la 15 iunie curent.

Săptămâna trecută asociația Promo-Lex a făcut public un raport în care constată că din luna martie până în prezent, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a înregistrat un regres, iar consecințele negative vor agrava unele probleme ignorate și nerezolvate pe parcursul a numeroși ani. Autorii raportului au semnalat cazurile de încălcare flagrantă a libertății de circulație în privința mai multor categorii de persoane, a încălcării libertății de exprimare, a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, a dreptului la libertatea și siguranța persoanei, dar și unele restricții care au vizat cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: