image
Sursa foto: Lucas Schifres/Getty Images

Petrolul se scumpește după ce Arabia Saudită a anunțat că va reduce suplimentar producţia, începând de luna viitoare

Preţul ţiţeiului european (BRENT) a depășit în această dimineață 77 de dolari pe baril, în creștere cu 1,51 dolari, față de un minim de aproximativ 70 de dolari, în luna mai, şi de 72 de dolari, în urmă cu o săptămână.

Ministerul saudit al Energiei a anunțat, duminică, că îşi va reduce producția de la aproximativ 10 milioane de barili pe zi la 9 milioane, începând cu luna iulie, cea mai mare scădere din ultimii ani.

Compania de consultanță Rystad Energy consideră că reducerea suplimentară anunțată de Arabia Saudită va adânci, probabil, deficitul pieței la peste 3 milioane de barili pe zi în iulie, ceea ce ar putea duce la creșterea suplimentară a prețurilor în următoarele săptămâni. “Piața petrolului pare acum că va fi și mai tensionată în a doua jumătate a anului”, au declarat pentru Reuters analişti ai ANZ.

Grupul țărilor exportatoare de petrol (OPEC+, care include și Rusia) livrează aproximativ 40% din țițeiul necesar la nivel mondial și are în vedere reduceri de 3,66 milioane de barili pe zi, adică 3,6% din cererea globală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: