image
Sursa foto: Jurnal.md

PG a dispus efectuarea unei anchete de serviciu pe numele procurorului care a gestionat dosarul pe numele fostului șef SIS

Procuratura Generală a emis o reacție referitor la ultimele informații apărute în spațiul public privind condamnarea ex-directorului SIS, Vasile Botnari, în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci de pe teritoriul RM.

Deși procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că fostul șef SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat „cu suspendare”, sentința „secretizată” publicată astăzi în presă relevă că Vasile Botnari a fost obligat de instanță să achite doar o amendă în sumă de 88 mii de lei.

În rezultat, PG a emis un comunicat în care reiterează că sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz. Procurorul de caz a solicitat, în baza art.17 din Legea cu privire la secretul de stat, desecretizarea dispozitivului sentinței în partea ce nu conține secret de stat, dar solicitarea acestuia nu a fost luată în calcul.

„Dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțată în ședință publică, așa cum prevede art.18 și 340 din Codul de procedură penală. Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerințele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul. În contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite toate circumstanțele acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”, se mai spune în comunicatul emis de PG.

Amintim că în decizia magistraților dată azi publicității nu se spune nimic despre faptul că fostul șef al SIS ar fi achitat prejudiciile, plătite anterior de stat celor 7 familii, conform deciziei CEDO.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: