image
Sursa foto: jurnal.md

Guvernul fuge înaintea trenului: Anunță reparația de miliarde a drumurilor din creditul rusesc, care încă nu a fost negociat

Guvernul anunță lansarea unui program de reabilitare a drumurilor, în sumă totală de 5,5 miliarde de lei, iar sursa de finanțare pe care contează este creditul de 500 de milioane de dolari SUA din partea Rusiei.

Și asta în condițiile în care nu există nicio certitudine că acești bani vor ajunge la Chișinău, pentru că negocierile cu autoritățile de la Moscova încă nu s-au încheiat.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi, a anunțat astăzi că de la începutul anului au fost lansate deja licitații pentru reabilitarea a 184 de kilometri de drum în valoare de 2,2 miliarde de lei. Totodată, până în primăvară acestui an urmează să fie lansate licitații pentru reabilitare a încă 170 de kilometri în valoare de 3,5 miliarde de lei.

„După cum cunoașteți în bugetul pentru 2020 este preconizată o sursă care se numește „finanțarea din creditul din partea Federației Ruse”, de 1 miliard 300 de milioane de lei. Fără bani nu o să fie lucrări. După cum cunoașteți sunt purtate negocieri la nivel foarte înalt, inclusiv între ministerele Finanțelor din ambele țări. Așteptăm rezultatele negocierilor și avem toate dovezile că, până la data când aceste surse financiare vor trebui debursate către companii, această linie de credit va fi deschisă”, a declarat Anatol Usatâi.

Șeful de la Economie și Infrastructură a fost întrebat dacă guvernarea are soluții de alternativă în cazul în care Rusia nu va oferi acest împrumut sau condițiile nu vor fi avantajoase.

„La moment noi avem o informație pozitivă în ceea ce ține de procesul de finanțare. Procesul este ghidat de Ministerul Finanțelor. Cum credeți noi putem să lansăm în public un asemenea proiect neavând o certitudine fermă că vom avea acces la acești bani? Orice credit trece prin Parlament și trebuie aprobat prin lege. Această informație va veni la timpul său în Parlament”, a mai spus Usatâi.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, negocierile cu partea rusă cu privire la acest împrumut vor fi încheiate pe parcursul lunii februarie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: