„Ieri s-a împlinit exact o lună de la prezentarea raportului privind devalizarea sistemului bancar în perioada 2011-2014. Dacă cineva crede că acest raport a fost făcut ca să se prăfuiască pe rafturi, greșește amarnic. Pe lângă raport, pe 17 octombrie, a fost adoptată o hotărâre care conține câteva sarcini și solicitări la adresa Guvernului, Băncii Naționale și Procuraturii Generale. Fracțiunea DA solicită ca această hotărâre să fie executată. Printre acestea - PG să vină cu un raport privind investigarea jafului bancar, în termen 30 de zile de la prezentarea raportului comisiei parlamentare; Ministerul Finanțelor să organizeze în termen de 90 de zile un audit privind legalitatea și repartizării mijloacelor financiare alocate în calitate de credite de urgență de către BNM pentru BEM, BS și Unibank în perioada 2014-2015. Este cea mai mare enigmă cum s-au repartizat aceste credite, mai întâi sub garanția Guvernului Leancă și apoi sub garanția lui Gaburici”, a declarat Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing.

Una dintre recomandările comisiei de anchetă era crearea următoarei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind procesul de lichidare a celor trei bănci, precum și modalitatea de repartizare a creditelor de urgență alocate de BNM, a precizat Slusari.

„Dat fiind faptul că timp de o lună n-am văzut mișcări din partea deputaților, noi astăzi am semnat o inițiativă legislativă privind crearea acestei comisii de anchetă. Noi solicităm continuarea procesului de investigare, deoarece în cadrul primei comisii am obținut mai multe informații că procesul de furt nu s-a oprit în noiembrie 2014 și foarte multe lucruri dubioase s-au produs și în procesul de lichidare a celor trei bănci, și creditele de urgență, și deciziile ulterioare ale instanțelor de judecată”, a adăugat Alexandru Slusari.